Ubijen Oliver Ivanović, sahrana u četvrtak domaći mediji

Objavljeno: 16.01.2018. 09:41 Izmenjeno: 17.01.2018. 09:31

Oliver Ivanović, lider GI „Srbija, demokratija, pravda“ ubijen je oko 8.15 časova u Kosovskoj Mitrovici, ispred prostorija svoje stranke. Obdukcija pokazala da je Ivanović ubijen sa šest metaka iz duge devetke. Oliver Ivanović biće sahranjen u četvrtak (12.30) na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana.

foto Tanjug

Obdukcioni nalaz je pokazao da je lider pokreta Sloboda, demokratija, pravda Oliver Ivanović jutros ubijen sa šest metaka iz pištolja „duga devetka“, rekao je direktor Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

„Postoji šest ulaznih rana i četiri izlazne, dva metka su se zadržlaa u telu. Povrede su u predelu gonjeg dela grudnog koša“, precizirao je Ivanović nakon obdukicje koja je trajala oko četiri sata.

Prema njegovim rečima, hici su povredili vitalne organe Ivanovića, gornju aortu, šuplju venu i jetru, usled sčega je došlo do trenutnog iskrvarenja.

Na čelu tima obducenata bila je obducent Suzana Matejić sa Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, a prisustvovali su joj i predstavnici Euleksa i predstavnici Instituta za sudsku medicinu iz Prištine.

Telo ubijenog Olivera Ivanovića biće izloženo do sutra u 11.00 u prostorijama SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, gde mu građani u dugačkim kolonama odaju poslednju poštu.

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić kaže da je Kosovska policija na mestu napada našla „odredjene dokaze koji će se koristiti u daljem toku istrage. Bojić iz kosovske policijske službe za sever Kosova potvrdio je da se veruje da su napadači na Olivera Ivanovića koristili automobil „opel astru“, koji je poronađen zapaljen u obližnjoj ulici.

Prema rečima tužioca u Osnovom tužilaštvu u Mitrovici Šićiri Sila na Ivanovića je pucao za sada nepoznat napadač, a ubistvo se, kaže, dogodilo ispred sedišta njegove stranke „iz automobila u pokretu“.  Deo grada u kojem se napad dogodio blokirale su jake policijske snage, a na mesto ubistva u Kosovskoj Mitrovici stigle su specijalne jedinice iz Prištine, koje će od lokalne Kosovske policijske službe (KPS) preuzeti istragu.oliver-svece-kim-tanj

Pucanj u Olivera Ivanovića je pucanj u sve nas koji se borimo za Kosovsku Mitrovicu, ovo je pucanj u svakog Srbina koji nije želeo da napusti svoje ognjište, rekao je danas gradonačelnik opštine severna Mitrovica Goran Rakić. On je u saopštenju za medije apelovao na građane da ostanu mirni i uzdržani i izneo zahtev da kosovska policija pojača prisustvo na svim vitalnim tačkama u gradu.

„Prazna obećanja kako institucije čine sve što je u njihovoj moći više neću prihvatati“, navodi Rakić.

Dodaje, da je napad kojim je prekinut život Olivera Ivanovića duboko potresao sve Srbe na Kosovu i Metohiji i da zahteva najhitniju reakciju svih bezbednosnih službi.

„Svega par dana nakon što je Stejt department najavio moguće terorističke napade na severu Kosova i Metohije dogodio se ovakav zločin, pa se pitam zašto niko nije ove najave uzeo u obzir i preventivno delovao kako bi se ovo sprečilo?“, navodi Rakić.

Dodaje, da zahteva od Kosovske policije da u saradnji sa Euleksom i KFOR-om što pre otkrije izvršioce ovog zlodela, te da građanima garantuju bezbednost na šta ih obavezuju njihovi mandati.

„Ne želim da prejudiciram, ali duboko verujem da odgovornost za ovakav događaj leži i na onima koji su bez ijednog dokaza Olivera Ivanovića optuživali za zločine u prethodnih par godina“, navodi Rakić u saopštenju.

Stranačka koleginica i saradnica Olivera Ivanovića Ksenija Božović kaže da niko nije čuo pucnjavu, u kojoj je ubijen Ivanović i dodaje da ga je pronašla ispred stranačkih prostorija komšinica koja se vraćala iz prodavnice.

„Sve se dogodilo u roku od dva, tri minuta. Nije se čula pucnjava…ako je četiri , pet metaka u njemu, pronađene su tri čaure“, rekla je ona. Upitana da li je bilo pretnji Ivanoviću, Božović je rekla da njegovi saradnici nisu znali za to i da je on bio čovek koji je druge štitio i nikada se nije žalio.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić je rekao da je Ivanovićevo ubistvo svojevrstan šok, koji je u ionako napetu situaciju uneo dodatni nemir. Ivanoviću su, inače, prošle godine zapalili privatni automobil, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je bila podmetnuta bomba.

Advokat Nebojša Vlajić potvrdio je za Tanjug da je lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović podlegao povredama, nakon što je jutros upucan u klasičnom atentatu u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je dodao, Ivanović je imao više prostrelnih rana u gornjem delu tela, a lekari su pokušali reanimaciju, koja nije uspela.

„Obistinile su se naše najgore slutnje, lekari su objavili u 9.30 da je Oliver Ivanović preminuo. Pokušali su reanimaciju, ništa nije uspelo. On ima više prostrelnih rana u gornjem delu tela i nažalost sa time nije mogao da se izbori“, rekao je Vlajić Tanjugu.

Milena Ivanović, supruga Olivera Ivanovića koji je mučki ubijen danas ispred svoje kancelarije u Kosovskoj Mitrovici bila je ispred operacione sale je saznala da je izgubila supruga.  Ona je, čim je čula da joj je suprug upucan došla u bolnicu u pratnji Oliverovog brata i sve vreme čekala ispred operacionog bloka kako bi od lekara saznala detalje o njegovom stanju. U jednom trenutku, iz sale je izašla medicinska sestra koja je tiho okupljenima saopštila da lekari nisu uspeli da spasu Ivanovića.ivanovic-oliver-tanjug

Oliver Ivanović – biografija

Oliver Ivanović, politički i humanitarni lider Srba s Kosova i predsednik Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, bio je i državni sekretar za Kosovo i Metohiju u nekadašnjem Ministarstvu za KiM.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće Ivanović je bio predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo, odakle je smenjen 2001. godine.

Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

Od 2008. nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zlocin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a sudenje je počelo 18. decembra te godine.

Avgusta 2015. Ivanović je započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je 21. januara 2016. godine bio osuđen na devet godina zatvora, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Prošle godine pušten je da se brani sa slobode.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni auto je podmetnuta bomba.

Ivanović je rođen 1. aprila 1953. godine u porodici crnogorskog porekla, u selu Rznić kod Dečana, a osnovnu školu i srednju mašinsko-tehnickog smera završio je tadašnjoj Titovoj Mitrovici.

Zbog želje da postane pilot upisao je Vojnu akademiju u Zagrebu, gde je počeo ozbiljno da trenira karate, da bi vrlo brzo stekao međunarodni ugled, te postao velemajstor, trener, a zatim i međunarodni sudija.

Nakon tri godine studija napustio je vojnu akademiju jer je ustanovljeno da ima urođeni oštećeni vid, vraća se na Kosovo gde je završio Mašinski fakultet.

Naknadno je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Bavljenje karateom uticalo je da usavrši znanje stranih jezika,te je Ivanović govorio engleski, albanski i italijanski.

Živeo je u Kosovskoj Mitrovici sa suprugom i trojicom sinova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana