Zaključak MMF-a: Srbija ekonomski jača Tanjug

Objavljeno: 01.11.2016. 10:29 Izmenjeno: 02.11.2016. 13:10

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejms Rouf rekao da ekonomski rast Srbije jača, da pokazatelji tržišta rada beleže primetno poboljašnje, i da očekuje da će realni rast BDP-a Srbije iznositi 2,7 odsto u ovoj i 3,0 procenta u 2017. godini.

„Inflacija je i dalje umerena uprkos ubrzanju rasta zarada u privatnom sektoru“, naveo je Rouf na konferenciji za novinare na kraju posete misije MMF-a, koja je u Beogradu boravila od 20. oktobra radi razgovora o šestoj reviziji stend baj aranžmana (SBA) iz predostrožnosti koji je naša zemlja sklopila sa MMF-om.

Okončanjem revizije, Srbiji će biti stavljeno na raspolaganje dodatnih 54,57 miliona specijalnih prava vučenja- SDR (68,53 miliona evra) u okviru stend baj aranžmana, čime će ukupan raspoloživi iznos dostići 662,58 miliona SDR (832,14 miliona evra), poredočio je Rouf.

Vlasti Srbije su, međutim, najavile da ne nameravaju da povlače sredstva raspoloživa u okviru aranžmana.

Misija MMF-a je, prema njegovim rečima, vodila konstruktivne razgovore sa Vladom Srbije na čelu sa predsednikom Vlade, Aleksandrom Vučićem, i postigla sporazum na nivou tima sa vlastima o politikama potrebnim da bi se okoncala šesta revizija SBA.

Taj sporazum treba da odobri rukovodstvo i Izvršni odbor MMF-a na zasedanju okvirno zakazanom za sredinu decembra.

Rouf je naglasio da se nastavljaju veoma dobri fiskalni rezultati, zahvaljujući prihodima koji su iznad očekivanog nivoa, dok su se rashodi zadržali u okviru programskih ciljeva.

„Deficit opšteg nivoa države je sada projektovan na nivou od 2,1 procenat BDP-a u 2016. godini. Pad javnog duga se odvija godinu dana brže od plana i predviđa se da će do kraja godine biti na nivou ispod 74 procenta BDP-a“, dodao je on.

S obzirom na ove rezultate koji su, kako je ocenio, iznad očekivanja, misija se složila sa planom vlasti Srbije da upotrebe deo fiskalnog prostora u 2016. godini za pokrivanje određenih jednokratnih rashoda, uključujući isplatu penzionerima, kao i rešavanje starih dugova državnih preduzeća.

Postignut je i sporazum sa vlastima oko ključnih parametara za budžet za 2017.

Prioritet je da se nastavi sa postepenom fiskalnom konsolidacijom i da se obezbedi stabilan silazni trend javnog duga.

„U tim okvirima, misija je postigla sporazum sa vlastima o targetiranom povećanju penzija i zarada u javnom sektoru. Očekuje se da ce fiskalni deficit pasti na 1,7 procenata BDP-a u 2017. godini, uz dalji pad ukupnih masa penzija i zarada kao udela u BDP-u, koje će se približavati održivijim nivoima u srednjoročnom periodu“.

Rouf je naveo da je radi obezbeđenja trajnog poboljšanja fiskalne situacije i postizanja solidnog inkluzivnog rasta u srednjoročnom periodu, potrebno da se vlasti Srbije odlučno pozabave strukturnim izazovima.

„Reforme javnog sektora moraju da se ubrzaju u cilju obezbedivanja boljih javnih usluga kao i doprinosa procesu fiskalne konsolidacije. Posebno se kasni sa reformama obrazovnog sistema“, primetio je on.

Kako je naglasio, potrebne su i odlučne aktivnosti da bi javna komunalna i druga državna preduzeća prestala da predstavljaju opterećenje po javne resurse.

„U ovom kontekstu, program će zahtevati izradu jasnih planova za trajno rešenje ili restrukturiranje RTB Bora, Resavice, Petrohemije, Azotare i MSK. Veoma je bitno da se prestane sa praksom finansiranja slabih javnih subjekata i preduzeca putem dugovanja prema Srbijagasu i EPS-u“, zaključio je Rouf, i zahvalio se vlastima Srbije na gostoprimstvu i tesnoj saradnji.

 

MMF podržava nameru NBS da snizi ciljanu inflaciju

Misija MMF podržava nameru Narodne banke Srbije da snizi ciljanu inflaciju na 3,0 procenta plus/minus 1,5 procenata, rekao je Rouf.

„Ova promena je odraz značajnog poboljšanja osnovnih makroekonomskih pokazatelja i utiče na jačanje poverenja“, naveo je Rouf na konferenciji za novinare na završetku posete misije MMF-a Beogradu radi razgovora sa srpskim vlastima o šestoj reviziji stend baj aranžmana iz predostrožnosti, koji je Srbija potpisala sa Fondom.

Odluka NBS će, smatra Rouf, pomoći da se dodatno snize kamatne stope i podstakne korišćenje dinara u ekonomiji Srbije.

„Aktuelni oprezno relaksirani stav monetarne politike i dalje je usklađen sa novim ciljem, a očekivanja su da će inflacija početi da postepeno raste tokom 2017. godine“, naveo je on.

Šef misije MMF-a je takođe ocenio da strategija rešavanja problematicnih kredita daje rezultate, ali da su potrebne odlučnije aktivnosti u cilju smanjenja nivoa nenaplativih kredita, uključujući i u državnim bankama.

„Misija MMF-a podržava napore Narodne banke Srbije u pravcu unapređenja okvira makroprudencijalne politike, u kontekstu primene Bazela III“, rekao je Rouf, i zaključio da, na kraju, treba da budu nastavljeni napori u pravcu reforme državnih finansijskih institucija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura -3°C

Pretežno vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana