U utorak po prvih 30.000 dinara za 309 beogradskih umetnika Beoinfo

Objavljeno: 02.05.2020. 13:16 Izmenjeno: 02.05.2020. 13:16

Beogradskim umetnicima, koji su u ustanovama kulture radili po ugovorima o delu, biće isplaćeno za tri meseca, mart, april i maj, po 30.000 dinara kao pomoć, a prva isplata na račun 309 umetnika stići će najkasnije u utorak, izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je naveo da su to umetnici bez stalnog radnog odnosa i za koje nije postojao zakonski osnov da im se isplaćuju plate, i zato je, podsetio je, Grad Beograd zajedno sa rukovodstvom 17 ustanova kulture odlučio da im finansijski pomogne.

– Kada je počelo vanredno stanje, Grad Beograd je odlučio da nađe način da pomogne svojim samostalnim umetnicima. Mi imamo 17 ustanova kulutre i osim onih umetnika koji su stalno zaposleni, ima umetnika koji rade po ugovorima o delu i ti umetnici su ostali bez prihoda jer su ustanove kulture prestale da rade – rekao je Vesić Tanjugu.

Prva uplata od 30.000 dinara, koja je za mart, biće najkasnije u utorak, dodao je Vesić, dok će kasnije biti isplaćene i za april i maj.

– Beogradski umetnici dobiće po 90.000 dinara kao vrstu pomoći dok ustanove kulture ne počnu da rade. Na taj način želimo da pokažemo našim umetnicima da Beograd misli o njima i da želimo da im pomognemo kako bi preživeli ovo teško vreme i prehranili svoje porodice – kazao je Vesić.

Kako je objasnio, novac za to je obezbeđen iz ovogodišnjeg konkursa za kulturu koji ne može da se realizuje zbog vanrednog stanja, te je odlučeno da bude uplaćen direktno umetnicima.

Vesić je naveo da se stanje polako normalizuje, te da će i ustanove kulture raditi, a umetnici uskoro nastaviti sa poslom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana