U toku vakcinacija, obezbeđeno dvostruko više vakcina Studio B

Objavljeno: 05.10.2020. 12:56 Izmenjeno: 05.10.2020. 21:23

U domovima zdravlja u Srbiji u toku je vakcinacija protiv sezonskog gripa, a obezbeđeno je više od pola miliona doza, dvostruko više nego ranije. U upotrebi je i vakcina Instituta Torlak. Lekari savetuju da se iskoristi period stabilnije epidemiološke situacije i da se vakcinišu svi kojima se to preporučuje.

Vakcinacija se preporučuje hroničnim pacijentima i onima koji imaju udružene bolesti, ali i trudnicama, starijim građanima, zdravstvenim radnicima i zaposlenima u domovima za stare.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa ove godine počela je ranije, kako bi se sprečio sudar korona virusa i gripa. Od preko 500.000 doza, koliko je građanima na raspolaganju ove godine, 200.000 doza je sa Instituta Torlak, a više od 300.000 od stranih dobavljača.

-U našoj agenciji je vakcina registrovana i dala je sertifikat o bezbednosti vakcine. Vakcina je četvorovalentna, sadrzi oba podtipa virusa A- Ah1N1 i Ah3N2… planirana je za rizične kategorije stanovnika, kaže dr Leposava Garotić Ilić iz Gradski zavod za javno zdravlje.

Distribucija vakcina u beogradskim domovima zdravlja završena je na vreme, a vakcine će za sve građane biti besplatne.

Igor Dimitrijev, zamenik direktora DZ Palilula kaže da je još veće interesovanje za vakcine, s obzirom na epidemiološku situaciju.

-Gradjani koji su u rizičnim grupama, a to su hronični bolesnici, pacijenti sa kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima, hroničnom opstruktivnom bolesti pluća, kao i onkološki pacijenti zainteresovaniji su za vakcinaciju i zahvaljujući naporima Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, obezbedjene su dovoljne količine vakcina protiv gripa, ističe Dimitrijev.

Veliki broj gradjana prepoznao je značaj četvorovalentne vakcine, koja je pacijentima prvi put na raspolaganju ove godine.

Vakcinu protiv gripa prvi put će primiti pacijenti koji su preležali kovid 19. Lekari poručuju da su spremni ukoliko odziv za vakcinaciju bude veći nego u prvih nekoliko dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 24°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana