U toku upis učenika u srednje škole Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 09. 07. 2019. 13:52:22

U gimnazijama i srednjim stručnim školama u toku je upis učenika za novu školsku godinu. Đaci, koji nisu uspeli da se upišu u prvom, predaju liste želja za drugi upisni rok, koji je zakazan za četvrtak, 11. jul, u kojem je ostalo više od 9000 slobodnih mesta.

Prema procenama oko 65 odsto učenika će upisati onu školu koju su kao prvu naveli u listi želja, a tradidiconalno najveće interesovanje vlada za gimnazije i zanatske škole.

Prema podacima Ministarstva prosvete, osmi razred završilo je oko 69 hiljada učenika, a male maturante čeka više od 76 hiljada mesta u gimnazijama i srednjim stručnim školama. Gimnazije se, kao i svake godine, nalaze visoko na listi prioriteta budućih srednjoškolaca, a njihova vrata otvara nam skoro maksimalan broj poena.

U Prvoj beogradskog gimnaziji ove godine je velika razlika između najboljih na upisnoj listi i onih koji su malo lošiji u ukupnom zbiru bodova iz škole i sa prijemnog ispita. Isto važi i za prirodno- matematički i za društveno- jezički smer. Na prirodno matematičkom smeru prvoplasirana učenica je sa 99 bodova, ali je poslednje upisani učenik sa 89 bodova… Statistika pokazuje da preko 90 posto naših učenika upiše željeni fakultet i uglavnom bude na budžetu i oni budu zadovoljni što su upravo srednje obrazovanje završili kod nas.

1471 učenik ostao je neraspoređen posle prvog upisnog kruga, ali svi oni naći će svoje mesto u nekoj od srednjih škola 11. jula, do kada će trajati drugi upisni rok za svršene osmake.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti