U Srbiju stigla donacija više od 50.000 vakcina iz Rumunije Tanjug

Objavljeno: 19.06.2021. 12:20 Izmenjeno: 21.06.2021. 11:16

Iz Rumunije stiglo 50.400 doza vakcina AstraZeneke, iz Kovaks mehanizma, saopštila je Vlada Srbije.

Na beogradski aerodrom Nikola Tesla danas je iz Rumunije stiglo 50.400 doza vakcina AstraZeneke, iz Kovaks mehanizma, saopštila je Vlada Srbije.

Dočeku vakcina prisustvovali su pomoćnica ministra zdravlja za međunarodnu saradnju Danijela Urošević, kao i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidou.

Uroševićeva je zahvalila je Rumuniji na ovoj donaciji i istakla da te vakcine nisu stigle zato što Srbiji nedostaje vakcina, već zato što vakcine iz Kovaks mehanizma kasne.

„Srbija je, kao što je poznato, jedna od najuspešnijih zemalja po nabavci vakcina srazmerno broju stanovnika i to se nije promenilo do danas. Mi imamo dovoljno cepiva i u ovom trenutku, ali vakcine koje je Republike Srbija naručila putem Kovaks mehanizma nisu stigle na vreme i to je rešeno na ovaj način. Procene su da naredni kontigent vakcina iz tog mehanizma stiže tek sledećeg meseca“, istakla je Urošević.

Ona je još jednom pozvala sve građane koji se još uvek nisu vakcinisali da to učine, jer je to jedini put za konačnu pobedu nad korona virusom.

U Srbiji je trenutno moguća vakcinacija bez prijavljivanja putem eUprave u domovima zdravlja i vakcinalnim punktovima širom Srbije, dodaje se u saopštenju.

U pitanju je 9. akcija Mehanizma civilne zaštite EU od marta 2020, koja odgovara na potrebe Srbije u borbi protiv kovida-19.

Ukupan iznos pomoći koja je putem ovog mehanizma mobilisana iz EU za Srbiju danas dostiže više od 7 miliona evra.

Ta sredstva su do sada u velikoj meri služila za isporuku zaštitnih maski i druge zaštitne opreme Srbiji koji su kasnije korišćeni u bolnicama, policijskim službama i javnoj upravi.

EU je ukupno mobilisala više od 66 miliona evra za Srbiju za hitnu reakciju protiv kovida-19 i uložiće mnogo više za podršku ekonomiji, posebno za mala i srednja preduzeća, ističe se u saopštenju.

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja.

Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine dobila je pomoć iz tog programa.

Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen, a od osnivanja 2001. godine, Mehanizam je odgovorio na preko 330 zahteva za pomoć unutar i izvan EU, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana