Kovid 19 u Srbiji: Još 207 pozitivnih, preminulo 5 osoba Studio B

Objavljeno: 24.04.2020. 15:06 Izmenjeno: 25.04.2020. 14:21

Potvrdjeno još 207 slučajeva korona virusa, 5 ljudi umrlo, dok je izlečeno 1094 pacijenata. U privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu trenutno 216 pacijenata, što je dva puta manje nego prošle nedelje

Zamenica direktora Insituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević je rekla da je u poslednja 24 sata testirano 3.563 osoba, a kod 207 registrovan je Kovid 19.

Ukupno je hospitalizovano 3.164 pacijenta, a na respiratoru je njih 95.

Do danas je u Srbiji testirano 54.887 osoba, koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 sata preminulo je još pet osoba kao posledica infekcije virusom korona, dva muškarca i tri žene, a ukupan broj preminulih je 144. Procenat smrtnosti je 1,92.

Ukupan broj izlečenih je 1.094 osobe, navela je Kisić Tepavčević.

Struka nije za otvaranje vrtića, ali će to morati

Vrtići će morati da se otvore iako za to u ovom trenutku ne postoji nikakvo stručno opravdanje, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.On je na konferenciji u Palati Srbija rekao da struka to neće predložiti, niti je ikada predložila, ali da je to “viša sila”.

“Postoje porodice i mladi roditelji koji imaju sasvim malu decu koju nemaju nikome da ostave, da daju na čuvanje, pogotovu ne sada ako žive potpuno odvojeno od svih roditelja”, rekao je Kon.

Kako je dodao, taj problem se ne odnosi samo na malu decu već i na onu školskog uzrasta jer škole trenutno ne rade.“Taj problem je nama poznat i neophodno ga je razrešiti”, rekao je Kon i dodao da je to pitanje u okviru nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“O tome se razmišlja i biće onako kako mora biti. Vrtići će morati da se otvore, iako za to nema nijednog jedinog stručnog opravdanja u ovom trenutku”, zaključio je Kon.

Ne očekuje se da do leta budu ukinute sve mere

Ne očekuje se da će do leta apsolutno sve mere biti ukinute, rekao je epdemiolog Predrag Kon.Ovaj rizik koji sada postoji je više desetina puta manji nego što je bio u svom maksimumu i dalje se spušta, rekao je Kon na redovnoj konferenciji za novinare.

Dodao je da bi voleo da smo danas imali oko 100 zaraženih umesto 207, ali da smo prvi put danas spustili broj zaraženih ispod šest odsto pošto smo imali skoro 1.000 testiranih više nego prethodnog dana.

Na pitanje kada će biti nastavljeni sportski događaji, sa ili bez publike, Kon je rekao da ćemo imati postupno popuštanje mera, ali da će ostati još zabrane javnih okupljanja, što će trajati u zavisnosti od situacije.“Za sada još važi i policijski čas i sve mere zabrane javnog okupljanaj kao i do sada, a postupno povećavanje broja onoga što će biti dozvoljeno verovatno će se odnositi na zatvoreni prostor, to je sve što će struka saopštavati. Iz toga će se izvlačiti zaključci vezani za ponašanje i po prvom i drugom pitanju“.

Kon kaže, što se sporta tiče, tu je neophodno vraćati postepeno sportiste u trening i razmišljati o publici.“Mi moramo da imamo situaciju kada virus se spustio do te mere ili da ne beležimo njegovu aktivnost uopšte, a to se tek može očekivati preko leta, a pre toga je malo verovatno da će se to dogodiiti. Ali dotle će se vraćati život“.

Kada se skinu mere, onda će se davati preporuke, ali će ostati zabrane javnog okupljanja, kazao je Kon.

Na pitanje novinara šta će biti sa predizbornim aktivnostima koje će uskoro uslediti, s obzirom da to podrazumeva i predizborne skupove, skupljanje potpisa, formiranje više od 8.000 biračkih odbora za izbore i slično i da li će sve to biti moguće zbog aktuelne epidemiološe situacije, zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je rekla da će se praviti da to pitanje nije čula pošto lekari nisu ni pozvani ni kompetentni da to komentarišu, a da preventivne mere koje daju važe za sve.

Nekada je snimak pluća značajniji od testa

Nije nepoznato i nemoguće da test pacijenta koji ima Kovid-19 bude negativan, kao i obratno, zato je struka primetila da je nekada značajnije uraditi snimak pluća, nego sam test, izjavio je Kon.Postoji mogućnost, objašnjava Kon, da bris uzet iz nosa ili ždrela pokaže negativnost testa, a da se virus već “spustio” na pluća.

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević saglasna je sa kolegom da ostoje “lažno pozitivni i negativni”, dodajući da to jeste nešto što struku brine.Ističe da se to posebno dešavalo kod testova koji nisu 100 odsto validni i ne mere sve potrebne parametre.“Posebno nas brinu lažno negativni, jer saopštite osobi da nema virus, ona se kreće i može oko sebe da širi infekciju. I lažni pozitivni jesu problem, zbog stresa koji osoba doživi kada joj saopšte, a još veća greška je ako tako zdravu osobu smestite u odgovarajuću ustanovu”, navela je Kisić.

Dodaje da će svi oni, ako je bilo propusta u pojedinačnim testiranjima, snositi odgovarajuću sankciju.

„Kada su u pitanju testovi koji nisu validni 100 odsto, takve pojedinačne situacije se dešavaju”, kaže Kisić.

U Srbiji zaražen 622 medicinskih radnika, ispod proseka

U Srbiji je virusom korona zaraženo 622 zdravstvenih radnika, saopštila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je taj broj ispod osam odsto u ukupnoj strukturi obolevanja.

„U odnosu na druge zemlje, gde je prosek bio između 10 i 15 odsto, pa negde i 20 odsto, gde je svaki peti zdravstveni radnik bio zaražen, to je ispod proseka“, rekla je Kisić Tepavčević.

Epidemiolozi kažu da u poslednje tri nedelje beležimo unos virusa u gerijatrijske centre, što je, ističu, moglo i moralo da se spreči. Srećna okolnost je, navode, što se to desilo sada, kada virus slabi, jer da se desilo na početku, smrtnost bi sigurno bila veća.Ovako, kažu, imamo manji procenat smrtnosti osoba u gerijatrijskim centrima nego druge zemlje Evrope.

Oni navode da ćemo imati postupno popuštanje mera, ali da će ostati zabrana javnih okupljanja, koja će trajati u zavisnosti od situacije. Prema njihovoj proceni, sportska takmičenja mogla bi da se nastave tokom leta, verovatno bez publike.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana