U Srbiji se procesuira 49 optuženih za ratne zločine Tanjug

Objavljeno: 20.07.2019. 09:19 Izmenjeno: 20.07.2019. 13:23

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije čini sve kako bi počinioci zlodela na prostoru nekadašnje Jugoslavije bili otkriveni i procesuirani, kažu za „Politiku“ iz ovog tužilaštva.

Prema podacima koji su dostavljeni listu, u tužilastvu se trenutno postupa po 18 optužnica kojima je obuhvaćeno 49 osoba, a vode se 33 istrage protiv 186 osumnjičenih, dok je 2.537 predmeta u fazi pretkrivičnog postupka.

„Tužilaštvo je prvi put napravilo bazu sa podacima svih žrtava na Kosovu i Metohiji. Nismo pravili podelu po nacionalnoj osnovi. Napravljena je i baza podataka o žrtvama sa teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što će pomoći u obrađivanju slučajeva ratnih zločina“, navode u tužilaštvu.

Povodom navoda Serža Bramerca, tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu da je „potrebno procesuirati još hiljade ratnih zločinaca“, u tužilaštvu za list kažu da u pojedinim predmetima postoje „objektivne poteškoće“ koje onemogućavaju otkrivanje počinilaca ili njihovo privođenje pravdi“.

„Kada se kaže da je reč o hiljadama ratnih zločina, stvara se utisak da je to izuzetno mnogo, ali i da se prethodnih godina nije intenzivno radilo na rešavanju ovih slučajeva. Treba naglasiti da je, kada je ovo rekao, tužilac Bramerc mislio na zločine na čitavoj teritoriji bivše Jugoslavije. Zadatak tužilaštva je da goni sve počinioce koji su mu dostupni i da u okviru međunarodne saradnje pruži pun doprinos krivičnom gonjenju onih koji su dostupni pravosudnim organima drugih država“, rečeno je u Tužilaštvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana