U Srbiji se obeležava Svetski dan farmaceuta Tanjug

Objavljeno: 25.09.2016. 13:02 Izmenjeno: 25.09.2016. 13:02

Farmaceutska komora Srbije, drugi put za redom obeležava Svetski dan farmaceuta, a ovogodišnja tema „Farmaceuti: Brinu za Vas“ odražava važnu ulogu farmaceuta u pružanju zdravstvene zaštite stanovništva.

Komora farmaceuta u saopštenju ocenjuje da bi uloga farmaceuta u zdravstvenom sistemu trebalo da afirmiše i koristi u punom kapacitetu, da pacijenti u potpunosti iskoriste veštine i znanja koje farmaceuti poseduju, a profesija dobije svoje odgovarajuće mesto u zdravstvenom sektoru i društvu.

Ovaj poseban dan ustanovljen je od strane Međunarodne farmaceutske federacije (FIP), koja predstavlja preko tri miliona stručnjaka za lekove širom sveta, sa ciljem da podstakne aktivnosti koje promovišu ulogu farmaceuta u promociji zdravlja i prevenciji bolesti, navodi se u saopštenju Farmaceutske komore.

Kako se ističe, uloga farmaceuta je značajno evoluirala od dobavljača lekova do pružaoca farmaceutske nege. Danas farmaceuti imaju ključnu ulogu u ishodu farmakološke terapije, a krajnji cilj je poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Međutim, Komora smatra da uprkos tome što farmaceuti predstavljaju jedan od najznačajnijih resursa zdravstvenog sistema Srbije, njihova uloga nije adekvatno priznata.

Obeležavajući Svetski dan farmaceuta, Farmaceutska komora Srbije, nastavlja sve svoje aktivnosti koje imaju za cilj da unaprede apotekarski sektor Srbije i status profesije farmaceuta, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 23°C

Slaba kiša

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana