U Srbiji PCR test za 24h, u drugim zemljama i duže od 7 dana Tanjug

Objavljeno: 30.10.2020. 18:58 Izmenjeno: 31.10.2020. 18:14

U Srbiji se rezutlati PCR testiranja koronu dobijaju najkasnije za 24 sata, dok se u drugim zemljama čeka i duže od sedam dana. Problem sa kašnjenjem rezultata PCR testa imaju i mnogo razvijenije zemlje, poput Velike Britanije, Kanade i Španije.

U Crnoj Gori, na primer, testirani čekaju sedmicu, pa čak i duže, na rezultate testiranja, dok na obradu čeka 2.500 uzoraka. Iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje u četvrtak su objasnili da je razlog za čekanje u nedostatku potrošnog materijala i obećali da će taj problem za nekoliko dana biti rešen.

Slična situacija je i u pojedinim delovima Bosne i Harcegovine, a tamošnji mediji prenose da se u protekle dve sedmice u kantonu Sarajevo dešavalo da osobe testirane na virus korona čekaju rezultate i po pet dana.

Problem sa kašnjenjem rezultata PCR testa imaju i mnogo razvijenije zemlje, poput Velike Britanije, gde se, u oblasti Bristol, dešava da testitani duže od nedelju dana ne dobilju rezultate. Prema pisanju lokalnih medija u Bristolu, bilo je slučajeva da testirani uopšte ne dobiju rezultat testa.

Više od nedelju dana rezultate testova čekaju i u Ontariju, a kanadska CTV News prenosi da čak 82.473 testiranih čeka da sazna da li su zaraženi ili ne.

Pre jedanaest dana, Beki Erb iz Otave je dovela svoju decu na testiranje, a kako je rekla, još uvek ne zna rezultate.“Od tada čekamo rezultate“, rekla je Erb za CTV News u četvrtak.

Sistemom testiranja na Kovid-19 nisu zadovoljni ni u Velsu, gde je jedna porodica iz Aberistvita čekala rezultate testa punih devet dana. Kako prenosi portal cambrian-news, majka dvoje dece, koji su testirani 12. oktobra, ispričala je da im je rečeno da će rezultati stići u roku od najduže pet dana, ali da se čekanje produžilo još četiri dana.

2 Responses to “U Srbiji PCR test za 24h, u drugim zemljama i duže od 7 dana”

  1. Zoran каже:

    Radjen test 05 12 2020 jos nema izvestaja

  2. Beba каже:

    Pcr test radjen 13.02.2021.dom zdravlja Novi Sad
    Jos nema rezultata testa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Utorak
Sunčano

Max: 11°C
Min: 0°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana