U Srbiji opet više od 6.000 novozaraženih,preminulo 10 osoba tanjug

Objavljeno: 27.07.2022. 17:07 Izmenjeno: 28.07.2022. 10:25

Na respiratorima je 18 pacijenata

U Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana 6.102 nova slučaja korona virusa, od 16.311 testiranih uzoraka.

Od posledica korona virusa preminulo je još deset osoba.

Na bolničkom lečenju je 525 kovid pacijenata.

U kovid bolnici u Batajnici 203 pacijenta, 7 na respiratoru

U kovid bolnici u Batajnici smeštena su 203 pacijenta od kojih je sedmoro priključeno na respirator, kaže direktorka te bolnice Tatjana Adžić i dodaje da se u narednim danima očekuje porast broja novoobolelih, a samim tim i hospitalizovanih.

Adžić je za Tanjug navela da pacijenti u ovoj kovid bolnici leže u sedam jedinica poluintenzivnog i jednoj jedinici intenzivnog lečenja, ali i dodaje da je situacija stabilna.

„Držimo situaciju pod kontrolom, trudimo se da imamo, koliko prijema, toliko i otpusta. Naravno, postoje dani, kakav je bio jučerašnji, kada smo imali 45 novih prijema, sa 31 otpustom“, rekla je Adžić.

Navela je da pacijenti u bolnici u Batajnici imaju srednje tešku kliničku sliku i da više od 95 odsto njih nisu ugroženi zbog pluća, nedostatka kiseonika i potrebe za kiseoničkom potporom, ali da imaju brojna druga pridružena oboljenja.

Pod time, dodala je, pre svega misli na starije sugrađane, u sedmoj, osmoj ili devetoj deceniji života, i koji imaju teška srčana popuštanja, teške respiratorne bolesti, bolesnici na hemodijalizama, onkološki, hematološki bolesnici i drugi.

Adžić je rekla da je u bolnici u Batajnici sedmoro bolesnika priključeno na respirator, a da ih ukupno u jedinici intenzivnog lečenja ima 13, te dodala da su na današnji dan, pre mesec dana, imali samo jednog intubiranog bolesnika.

Kada je reč o simptomima korona virusa, navela je da su to sada najčešće zapušenost nosa ili pojačana sekrecija nosa, kao i gušobolja, pa tek onda temperatura i kašalj.

Adžić je rekla da među zaraženima u kovid bolnici u Batajnici ima i medicinskog osoblja i napomenula da u tom slučaju oni odmah budu udaljeni sa posla i da se, ukoliko nema komplikacija bolesti, za sedam dana vrate.

Takođe, dodala je da je zdravstvenim radnicima teško raditi u mantilu, skafanderu, sa dve maske i kapom pogotovo tokom visokih temperatura kakve su bile prethodnih dana.

Navela je da su u prethodne dve i po godine pikovi talasa korona virusa otprilike trajali dva meseca, dok se broj novoobolelih nije ustalio na nekom nivou, te ukazala da se sigurno u narednih 15 dana do tri nedelje može očekivati porast broja novoobolelih na dnevnom nivou, a samim tim i porast broja hospitalizovanih.

„Za to smo spremni. Napravili smo planove za dalje otvaranje poluintenzivnih i intenzivnih jedinica i radimo non stop, 24 sata“, rekla je Adžić.

Istakla je da kovid ambulante odlično rade posao i dodala da podržava ideju da one rade i 24 sata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana