U Srbiji od raka pluća dnevno oboli čak 16 osoba RTS

Objavljeno: 01.08.2020. 09:03 Izmenjeno: 02.08.2020. 11:24

Danas je Svetski dan borbe protiv raka pluća, a u Srbiji od te maligne bolesti godišnje oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba. Oboleli od raka pluća mogu o trošku RFZO da dobiju najsavremenije imuno i ciljane terapije.

Osobe koje imaju neko maligno oboljenje su pod većim rizikom od kovid 19 infekcije, a posebno oni koji imaju karcinom pluća, najčešći i najsmrtonosniji malignitet kako u svetu, tako i u našoj zemlji.

Direktorka Klinike za pulmologiju KCS prof. dr Violeta Mihajlović Vučinić rekla je za RTS da je ta klinika u periodu dok je bila kovid centar bez prekida lečila onokološke bolesnike koji su bili izmešteni u drugi deo zgrade. Prema njenim rečima, na dnevnoj terapiji nalazi se 20 bolesnika, a ukupno na godišnjem nivou to bude više od 3.500 pacijenta.

Ono što ohrabruje jeste da od pre dva meseca, oboleli od raka pluća mogu o trošku države da dobiju najsavremeniju ciljanu terapiju.“To je nova inovativna terapija, koju naši bolesnici dobijaju preko konzilijuma, to su svetske smernice“, rekla je doktorka.

Ona je navela da je Klinika za pulmologiju izašla iz kovid sistema, ali da na svakom odeljenju postoje sobe za izolaciju, gde se primaju pacijenti sa kovidom 19 sa pneumonijama, koji se kasnije premeštaju u kovid centre.

Ističe da kliničke slike takvih pacijenta veoma iznenađuju lekare svojom težinom.

„Za razliku od pacijenta koji su se javljali u proleće, ovoga puta su prisutne obostrane upale pluća, kompletna opšta stanja su mnogo lošija“, rekla je doktorka Mihajlović Vučinić.

One Response to “U Srbiji od raka pluća dnevno oboli čak 16 osoba”

  1. Marina каже:

    Treba u Srbiji ukinuti pusenje u svim zatvorenim prostorima, kafane, kafici….kompletno sve, a ne da nepusaci budu izlozeni pasivnom pusenju. To sto u restoranima postoji pusacki i nepusacki deo, je glupost, jer se dim oseca svuda. Ni u poslasticarnicu u Srbiji ne mozete decu da odvedete a da se ne pusi. Treba uvesti i kaznu za one koji puse u prisustvu dece. Ako moze u CG da funkcionise i u celoj EU, onda moze i u Srbiji. I nije tacno da su prazni restorani zbog toga. I vrsite vecu kontrolu da li se pusi po preduzecima, jer se to i dalje radi po kancelarijama. Narod nam je uzasno bolestan, svaka druga osoba ima po neku hronicnu bolest, pa sacuvajte barem onaj deo populacije koji je jos uvek zdrav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura -3°C

Delimično oblačno

Nedelja
Moguć sneg

Max: -1°C
Min: -4°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana