U Srbiji još 62 pozitivnih na kovid19, preminule tri osobe Studio B, Tanjug

Objavljeno: 11.05.2020. 15:20 Izmenjeno: 12.05.2020. 20:51

U Srbiji su u prethodna 24 sata registrovana još 62 pozitivna slučaja na virus kovid19, a preminula su još tri pacijenta, izjavio epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za medije.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.012 osoba, a pozitivno je bilo njih 62, kazao je Kon.

Dodao je da je ukupno preminulo 218 osoba, kao i da je do sada zaraženo 10.176 osoba.

Ukupno su hospitalizovana 1.123 pacijenta, a na respiratoru je 29 osoba. Procenat smrtnosti je 2,14 odsto.

Kon je naveo da su ukupno do sada testirane 145.604 osobe.

Do sada je izlečeno 3.290 ljudi.

 

Kon: U junu ne bi više trebalo da bude smrtnih slučajeva

 

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je da epidemiološka situacija još uvek nije sigurna, mada u junu, a možda i nešto ranije, ne očekuje da bude smrtnih slučajeva.

Kon je, upitan kako procenjuje epidemiološku situaciju, pošto se vidi smanjenje svih brojeva iz dana u dan, ali opet postoje situacije novoobolelih u Leskovcu, rekao da se ne može reći da je epidemiološka situacija sigurna, jer još uvek postoji povremeno negde rast.

„Imamo I druge indikatore, koji ukazuju na neku nestabilnost. Ali, trend je jasan da se ovo gasi“, podvukao je on.

Kon je kazao da je u ovom trenutku potrebna opreznost, ali i povratak u život.

« Možda kontradiktorno zvučimo. Ali moramo se vratiti u život i sprovoditi mere. Stariji moraju još uvek da se sami čuvaju, a mlađi da čuvaju starije”, rekao je on.

Kon je istakao da se nalazimo u 10. nedelji, a da je već rekao da će u 11. i 12. biti tek sporadičnih slučajeva.

“To znači da će se eventualno pojavljivati poneki slučaj u različitim delovima. Kada je pozitivnost ispod 0,5 odsto može se reći da postoji sporadičnost. Može biti neki dan 0, ali I da se pojavi 4 do 5 neki drugi dan. Ta sporadičnost može još dugo da se održava. Ali u toku juna meseca, možemo da očekujemo da se to gasi“, kazao je on.

 

Kon: Škole treba da budu zatvorene do 31. maja

Naš predlog je da škole budu zatvorene do 31. maja, a sve ostalo u vezi sa završetkom školske godine je u nadležnosti Ministarstva prosvete, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

„Dali smo jasnu preporuku da škole budu zatvorene do 31. maja“, rekao je Kon odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinara.

Prema njegovim rečima, 31. maja je adekvatan termina, pošto se tada najmanje očekuje da će biti prisutan virus.

Upitan koje su preporuke Kriznog štaba ukoliko se škole na nekoliko nedelja otvore u junu, Kon je odgovorio da nekih posebnih preporuka nema sem redovnog pranja ruku, održavanja lične higijene i da se samo zdrava deca šalju u kolektiv.

“Ono što je bitno i najosnovnije jeste da deca budu potpuno zdrava i da ne dolaze sa bilo kakvim tegobama, te ukoliko se formiraju kolektivi, o tome se mora voditi računa. Ukoliko bilo ko ima tegobe, ne može biti u školi”, rekao je Kon.

Fizičko distanciranje, kaže, u školskim uslovima neće biti moguće sprovesti, a naročito ne, dodaje, u nižim razredima.

Kon navodi da će o eventualnom otvaranju škola odlučiti Ministarstvo prosvete i dodao da she se situacijja pratiti, te ako bude bilo zahteva prema Kriznom štabu po pitanju određenih preporuka, da će štab to razmatrati.

Kaže da se nekom možda čini da imamo sada sa popuštanjem mera nagli prelazak, ali da to nije tačno, s obzirom da nemamo više vanredno stanje, ali imamo i dalje vanredne mere.

Kon dodaje da smo na silaznoj putanji i da ni ne možemo da se ponašamo isto kao kada je virus bio u usponu.

Maksimum je bio u toku šeste nedelje, koji je završen sa Uskrsom 19. aprila, tako da već tri nedelje imamo slabljenje virusa, napomenuo je Kon i dodao da je to za jednu epidemiju ogroman periodu.

„Šest do osam nedelja prirodno traje epidemija, a ova traje duže jer smo preduzeli mere. Tako da je ovo što se sada dešava sve očekivano.

Kon je, ipak, upozorio da se sa popuštanjem virusa povećava broj kontakata više nego što bi trebalo.

On je naveo da će sutra na Kriznom štabu biti donete mere o kojima su danas govorili na konferenciji za medije, kao i da će mere trajati sve dok brojke budu ukazile na to da virus cirkuliše.

Kon je potvrdio da je počelo istraživanje koje će obuhatiti 7.000 porodica radi pravljenja epidemiološke studije, s obzirom da je prikupljanje uzoraka samo jedna od faza, a kojoj prethodi period pripreme i odabir.

Prva faza je odabir učesnika i to je već u toku, dodao je Kon.

 

Štab: Situacija sa infekcijom Kovid-19 u Nišu nesigurna

Stav epidemiologa je da se situacija sa infekcijom Kovid-19 u Nišu i dalje mora smatrati nesigurnom, saopšteno je iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Istaknuto je da je poboljšanje epidemiološke situacije evidentno, ali da ima razloga za brigu i, pre svega, za pridržavanje svih propisanih mera.

Gradski štab za vanredne situacije je uputio apel građanima, ali i poslodavcima, najpre onim u uslužnim delatnostima, da se strogo pridržavaju svih preporučenih mera.

Nadzor nad poštovanjem propisa sprovodiće republičke inspekcijske službe koje će kontrolisati ugostiteljske, trgovinske i uslužne objekte, dok su za kontrolu zabrane masovnijih okupljanja u parkovima, keju i drugim javnim površinama u Nišu, zadužena gradska komunalna policija i komunalni inspektori Gradskih opština, navedeno je u saopštenju.

 

Još 7 pacijenata iz Gerontološkog leči se u KC Niš

Predrag Kon izjavio da se u Kliničkom centru Niš nalazi još sedam pacijenata korisnika Gerontološkog centra u Nišu.

Kon je podsetio da je iz tog Geronološkog centra u KC Niš lečeno oko 200 pacijenata.

Upitan za epidemilošku situaciju u Leskovcu, Kon je rekao da je hospitalizovano 113 pacijenata zaraženih virusom korona, od čega je 36 zaposlenih iz kompanije “Jura” i pet zdravstvenih radnika koji čekaju drugi test.

 

Stevanović:Povratak iz kovid u nekovid bolnicu 7-14 dana

Ukoliko sve bude išlo po planu za sedam dana do dve nedelje možemo očekivati da će prve bolnice biti isključene iz kovid sistema i uključene u nekovid sistem, odnosno vraćene u rednovno stanje, izjavio je danas direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović.

Na konferenciji za medije u Palati Srbija, Stevanović je objasnio da će postupak vraćanja kovid bolnice u redovni sistem trajati sedam do deset dana jer uključuje testiranje svih zdravstvenih radnika i dezinfekciju svih prostorija.

Stevanović je dodao da su pojedine velike bolnice i klinički centri podeljeni na kovid i nekovid delove, koji i dalje rade normalno.

Kaže da je i za sve vreme trajanja epidemije omogućeno da se u svim zdravstvenim ustanovama koje nisu kovid bolnice obavljaju hitni pregledi i zbrinjavaju hitni slučajevi.

Redovni kontorlni pregledi su započeti na onkološkim i hematološkim institucijama, dodao je Stevanović.

“Sve ostalo će ići shodno isključivanju bolnica iz kovid sistema”, zaključio je Stevanović.

 

Sutra pravila ulaska u zemlju i putovanja u inostranstvo

Krizni štab bi sutra trebbalo da definiše pravila koja se tiču putovanja i ulaska u zemlju, najavio je epidemiolog Predrag Kon.

Kada je reč o izlasku iz zemlje, naveo je da to isključivo zavisi od zahteva zemalja gde se putuje.

„To još nije do kraja definisano. Očekujemo da će sutra na Kriznom štabu da se definiše“, dodao je Kon.

Kon je rekao da će oni koji dolaze u našu zemlju svakako morati da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata u vreme ulaska u zemlju.

“Ukoliko ga nemaju, onda mora da se sprovodi zaštitna mera samoizolacije ako se radi o našem građaninu ili karantin, uslovno takođe izolacija uz zdravstveni nadzor za stranog državljanina koji će moći da se testira na našoj teritoriji, pa ukoliko je negativan neće više morati da bude pod takvim nadzorom ”, rekao je Kon na konferenciji u Palati Srbija.

 

Zaražen 261 korisnik i 58 zaposlenih u ustanovama za stare

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo virusa COVID – 19 potvrđeno je kod 261 korisnika i 58 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo rada Srbije.

Do sada je izlečeno 430 korisnika ustanova socijalne zaštite i 156 zaposlenih.

Korisnici za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Ukupan broj ustanova socijalne zaštite čiji su osnivači Republika Srbija i AP Vojvodina iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domski smeštaj odraslih i starijih u Srbiji je 229, i njihov kapacitet prima 8.617 korisnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana