U Srbiji 235 novoobolelih, preminule četiri osobe Tanjug

Objavljeno: 14.08.2020. 15:06 Izmenjeno: 15.08.2020. 15:06

Za 24 sata u Srbiji 235 novoobolelih, preminule četiri osobe, na respiratorima 78 pacijenata.  

Pokrajinski sekretar Zoran Gojković je naveo da su u poslednja 24 sata testirane 9.383 osobe, a od početka epidemije testirano je 789.480 osoba

„Na respiratorima je trenutno 78 pacijenata. Od početka epidemije u Srbiji je od kovid 19 umrlo 665 osoba“, rekao je Gojković na konferenciji za medije.

U poslednja 24 sata na bolničko lečenje primljense su 143 osobe, a iz bolnica je otpušteno 267 pacijenata. Trenutno je na bolničkom lečenju 2.128 pacijenata.

 

Epidemiološka situacija nesigurna,sa naznakama stabilizacije

Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji se može označiti nesigurnom sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Branislav Tiodorović i dodao da se to može reći za Beograd, Novi Sad i Kragujevac.Takvu situaciju smo, rekao je on na konferenciji u Palati Srbija, prošle nedelje imali i u Nišu.

Prema trenutnoj situaciji se, dodao je, može reći da jedino možda na krajnjem jugu, u delu opština Bujanovac i Preševo, i to kod populacije alabanske manjine, postoji blagi rast broja obolelih koji se može pretvoriti u veći i to zato što se, kaže, oni za sada leče najviše u privatnim zdravstvenim ustanovama i na Kosovu i Metohiji.Oni, dodao je, koriste zdravstveni sisitem Vranja i Klinički centar u Nišu isključivo kada su najteži slučajevi u pitanju.

Po kriterijumima EU i SZO za odluke o strancima

Srbija se držala kriterijuma Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti i Svetske zdravstvene organizacije prilikom odluke o uslovima pod kojima će stranaci u našu zemlju, kaže epidemiolog Branislav Tiodrović.Upitan zašto je odlučeno da se uvede obavezan negativan PCR test za strance, ali ne i za naše državljane koji se iz tih zemalja vraćaju u Srbiju, Tiodorović je na konferenciji za novinare rekao da su ograničavajuće mere za ulazak stranaca uvedene u skladu sa situacijom u tim zemljama, a da se u slučaju naših državljana koji se vraćaju u Srbiju oslanja na njihovu samosvet i na to da brinu o svom zdravlju.

Tiodrović kaže da postoje takozvane tri zone novoa zaraza u zemljama, crvena zona iznad 25 i više novozaraženih na 100.000 stanovnika, plava od 10 do 25 novozaraženih na 100.000 i najidealnija kojoj i mi težimo, zelena zona ispod 10 novozaraženih.Nevao je da su na primer u zelenoj zoni Mađarska, Norveška, Slovenija, i zato za njih nisu uvedena ograničenja.

Zemlje u plavoj zoni se moraju, kako navodi, pratiti intenzivno, a u toj gurpi su Hrvatska za čije držvaljane je potreban PCR test ne stariji do 48 sati.

U crvenoj zoni su, kaže, Bugarska čiji držvaljani moraju da imaju PCR test za ulazak u Srbiju, a isti uslov je i za državljane Rumunije za koju navodi da u ovom delu Evrope ima najveći broj novopozitivnih i preminulih, kao i za držvaljane Severne Makedonije.

Tiodorović je rekao da se za državljane Crne Gore neće tražiti nikakav uslov za ulazak u Srbiju jer se u toj zemlji beleži pozitivan trend.“Da li će oni (Crna Gora) promeniti svoj stav budući da traže PCR test i karantin, to ćemo videti“, kaže Tiodorović.

Kovid bolnice radiće u tom režimu dok imaju pacijente

Prelazak bolnica iz kovid sistema u nonkovid zavisiće od broja obolelih od virusa korona, njihovih kapaciteta i kadra, a one bolnice koje su isključivo bile za kovid pacijente biće u tom režimu dok ne optuste poslednjeg obolelog pacijenta, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Naveo je a su dve kovid bolnice u potpunosti otustile sve pacijente i vraćaju se u redovan režim rada, a to su Institut za reumatologiju i Klinika za dermatovenerologiju u Beogradu

Na konferenciji za novinare Gojković je najavio da će biti zaposleno novo medicinsko osoblje u kovid bolnicama koje se grade u Kruševcu i Batajnici.“Dat je nalog za novo zapošljavanje, posebno anesteziologa, pulmologa, infektologa, medicinskih sestara kako bi do izgradnje tih objekata deo mladih bio primljen na posao

Kako popušta trenutni talas i kako se smanjuje priliv pacijenata u bolnice, Gojković kaže da je već data preporuka direktorima da medicinsko osoblje iskoristi odmore, jer ih čeka u septembru i oktobru rad sa nonkovid pacijentima ako ne bude priliva kovid pacijenata.

„Izuzetno je bitno da u sledeće dve do tri nedelje, od početka septembra i početka škole uspemo da i dalje smanjimo broj novozaraženih da bi što više moguće odmorili zdravstvene radnike, ispraznili bonice i spremno dočekali septembar i oktobar“, rekao je Gojkoviić.

Na pitanje o daljem radu bolnica, Gojković je rekao da su različite bolnice u centralnoj Srbiji u različitom režimu rada, tako da je jedan deo opštih bolnica jednim delom bio za kovid pacijente, a delom za nonkovid, u zavisnosti od toga da li je u okviru njih više objekata.

„Veliki broj bolnica nije ni bio uključne u kovid režim i one nastavljaju da rade po starom. Veliki broj stručnog kadra koji je učestvovao u lečenju kovid pacijenata neophodan je i za lečenje nonkovid pacijenata, umorni su, šest meseci smo u svemu ove“, rekao je Gojković.

Kaže da, ako se nastavi poštovanje preventivnih mera kao što se većina sada ponaša, postoji mogućnost da nećemo doći na jesen i zimu do nekog ozbiljnog poremećaja sistema, ali i poručuje da moramo da naučimo da živimo sa korona virusom koji iz dana u dan iznenađuje ceo svet.

Poželjno da se temepratura deci meri i u školi

Tiodorović izjavio je da je povratak u škole izuzetno veliki izazov i dodao da nije dovoljno da samo roditelji mere deci temperaturu pre odlaska u školu, već da je poželjno da se to čini i u školama.On je na konferenciji u Palati Srbija rekao da je veoma važno da deca pođu u školu, pogotovo ona najmlađa, od prvog do četvrtog, petog razreda.“Ja nisam ni psiholog ni sociolog, ali razvoj deteta je u uslovima koje mu škola pruža veoma bitan i zato je bitno da ga tamo sačuvamo, da stvarno bude po uslovima koje je Ministarstvo prosvete dalo kao modele, a na koje smo mi, kao Krizni štab, dali saglasnost i podržali“, rekao je Tiodorović.

Naveo je da nije dovoljno da samo samo roditelji mere deci temperaturu pre odlaska u školu.“Mislim da nije štetno, šta više, veoma je poželjno da se i škola organizuje tako da može, uz pomoć školskog lekara, nastavnika, učitelja koji sa decom rade, da prati njegovo stanje“, rekao je Tiodorović.

Naveo je da razume da prosvetnim radnicima nije lako, ali da je njihova uloga i u obrazovnom i u vaspitnom procesu nezamenljiva.

„To nam je neophodno i zato se zalažemo da kontrola bude na ulasku u školu jer će nam to pomoći da budemo sigurniji da se ceo proces odvija po pravilima koja smo utvrdili i pod nadzorom svih koji treba u tome da učestvuju“, dodao je Tiodorović.

Poslanicima u kulturi treba dati šansu

Poslanicima u umetnosti i kulturi treba dati šansu da oni daju doprinos očuvanju duha i fizičkog zdravlja, jer jedno bez drugog ne može, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

On smatra da je moguće organizovati manifestacije, ali da se poštuju mere zaštite i da odgovornost za to moraju da preuzmu organizatori.“MIslim da je moguće organizovati rad jednog pozorišta sa 300 mesta, gde ne moraju sva mesta biti popunjena, gde će publika sedeti na razdaljini sa maskama. To ćemo tek razmatrati na Kriznom štabu“, rekao je Tiodorović.

On je naveo da kulturne manifestacije doprinose u „podizanju duha i spremnosti“ u borbi sa koronom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Petak
Pretežno sunčano

Max: 26°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana