U skupštini o sudijama Tanjug

Objavljeno: 05.10.2016. 18:49 Izmenjeno: 05.10.2016. 18:49

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su večeras rad, a na dnevnom redu je pored ostalog i izbor zamenika javnog tužioca na predlog Državnog veća tužilaca.

 

Razmatra se više odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, a predlaže ih Visoki savet sudstva.

Biće razmatran i predlog izmena odluka o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i o izboru članova i zamenika članova odbora skupštine.

Prethodno su poslanici završili načelnu raspravu o Predlogu zakona o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Rasprava o amandmanima, koje su poslanici podneli na taj predlog zakona je zakazana za sutra u 18 sati.

Vlast: Nastavak reformi; Opozicija: Još veći problemi opština

U Skupštini Srbije završena je načelna rasprava o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, a poslanici će sutra raspravljati o amandmanima.

Poslanici vladajućih stranaka ocenili su danas da je donošenje izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava nastavak reformi i da predstavljaju iskorak u kvalitetu budžetiranja, dok opozicija tvrdi da će stvoriti još veće probleme opštinama i gradovima, te da će ih još više osiromašiti.

Poslanica Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić rekla je u raspravi u parlamentu da su izmene jedan od koraka u donošenju reformi javnih finansija u lokalnim samouprava.

Socijalisti smatraju da predlog izmena zakona treba podržati i predlažu da Ministarstvo finansija razmotri smanjenje učešća opština u sufinansiranju projekata koji se realizuju u saradnji sa vladom.

Šef poslanika SPS Đorđe Milićević rekao je novinarima da donošenjem izmena zakona neće biti ugrožena nijedna suštinska funkcija lokalnih samouprava.

Predstavnik političke stranke Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović kazao je da veruje u dobre namere donošenja ovog zakona, ali da smatra da će on dovesti do toga da budžet, koji je već nestabilan, bude još nestabilniji i da će se centralizovati.

On smatra da predlagači zakona nikako ne shvataju da je dobro funkcionisanje lokalne samouprave, odnosno da je razvojni budžet na lokalu, preduslov za dobro funkcionisanje Vlade.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković kazao je da je ovaj zakon još jedan koji ide ka tome da se Srbija centralizuje na najgori mogući način, naglašavajući da vlast treba da zna da je suficit mnogo gora stvar od deficit, jer znači da se nekome uzelo nešto što mu pripada.

„Ako prevedemo 4,8 milijardi dinara u evre, to je nešto manje od 40 miliona, i za budžet Srbije su to mala sredstva, skoro beznačajna, dok su za lokalne samouprave jako velika“, kazao je Živković.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović kazao je da se opštine već nalaze u veoma teškoj situaciji i da bez adekvatnih finansijskih sredstava neće moći da funkcionišu.

„Ne može se makroekonomska stabilnost Srbije obezbediti sa 4,8 miljardi dinara. Može možda samo trenutna likvidnost”, kazao je Šarović, koji tvrdi da bi država veće uštede mogla da ostvari kada bi smanjila sredstva za nevladine organizacije, koje, kako kaže, uzimaju više od 300 miliona evra godišnje.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine kazali su da ni oni neće podržati zakon, jer „ne mogu da stanu iza dalje centralizacije države“.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić smatra da je zakon loš i da se radi o centralizaciji vlasti, jer se pare uzimaju od lokalnih samouprava, a onda se na centralnom nivou odlučuje koliko i šta će se davati kojoj opštini.

I poslanik koalicije Dveri-DS S Miladin Ševarlić nije zadovoljan izmenama zakona, jer smatra da nanosi veliku štetu srpskoj poljoprivredi koja je i sada u teškom položaju.

„Lokalne samouprave neće sigurno ovim zakonom smanjivati plate svojim zaposlenima, niti broj činovnika, nego će najviše biti oštećeni opštinski fondovi za poljoprivredu“, naveo je on.

Ministarka državne uprave i loklane samouprave Ana Brnabić kazala je da tokom rasprave nije čula nijedan ozbiljan argument koji govori da se Predlogo izmene zakona o finasiranju lokalne samouprave ide u novu centralizaciju.

Predlogom Zakona o izmenama Zakona o finasiranju lokalne samouprave, predviđeno je da od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima ubuduće ostajati 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok se Beogradu prihodi smanjuju više, odnosno glavnom gradu umesto 70 odsto ostaje 66 odsto.

Ovim predlogom izmena lokalne samouprave neće podneti teret ušteda od osam milijardi, kako je ranije bilo predviđeno, već će to biti 4,8 milijardi dinara.

Vlada Srbije je u avgustu usvojila Predlog izmena Zakona o finasiranju lokalne samouprave, a očekuje se da se ovaj Zakon primenjuje od 1. januara 2017.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana