U septembru više od 1.500 policajaca u zonama škola Tanjug

Objavljeno: 01.09.2017. 13:12 Izmenjeno: 03.09.2017. 11:48

Počela je školska godina, a tokom septembra, više od 1.500 pripadnika saobraćajne policije aktivno će vršiti kontrolu i regulisanje saobraćaja u zonama osnovnih i srednjih škola, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

„Pohvalno je da u prethodnoj godini nije bilo stradale dece u zonama škola i policija će aktivnostima pokušati da taj trend nastavi“, rekao je Rebić, koji je u OŠ “Pavle Savić“, prisustvovao predstavi „Pažljivko“ za prvake.

Takođe, Rebić kaže da je policija već obučila više od 1.600 policijskih službenika koji će biti potpuno spremni, u dogovoru sa osnovnim školama, praktično već od septembra, da u svakom mesecu sprovode po jednu od osam nastavnih tema. „Policija će održati u svakom četvrtom i šestom razredu osnovne škole osam nastavnih jedinica gde ćemo pokušati da promenimo svest i utičemo na saznanja tih mladih ljudi o pretnjama koje vrebaju, pre svega zloupotreba na internetu, kao i narkotika, zatim, ponašanje u saobraćaju, u vanrednim situacijama i drugim izazovima“, rekao je Rebić.

Takođe, kako je naveo, policija će se na kraju školske godine baviti i maturantima, kada će im edukativnim filmovima ukazivati na poželjna ponašanja u toku, kako je rekao, za njih najvažnije, maturske noći.

Sem toga, ističe Rebić, MUP će tokom cele godine biti na ispraćaju, odnosno odlasku učenika na ekskurzije, nastave u prirodi, kada će kontrolisati i tehničku ispravnost autobusa, ali i psihofizičko stanje vozača. „Inače, bezbednost, dece, učenika i škola, jedan je od osnovnih prioriteta rada MUP-a i pored te aktivnosti, tokom celog septembra pojačano ćemo vršiti kontrolu saobraćaja u zonama pre svega osnovnih škola, kako bi vozače podsetili na prisustvo dece u blizini škola i kako bismo dodatno uticali da deca budu bezbedna“, kaže direktor policije.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević, čija Agencija zajedno sa MUP-om sprovodi kampanju „Pažljivko“, apelovala je na roditelje da budu pravi uzor svojoj deci, pozvala ih na oprez u saobraćaju, da nikako ne pretrčavaju ulicu, da ne prelaze na crveno, pogotovo ako drže za ruku svoje dete. „Vi vidite takve roditelje koji sa decom pretrčavaju van pešackog prelaza. Dragi roditelji, vi ste uzor svojoj deci. Da bi se deca pravilno ponašala u saobraćaju i bila bezbedna, upravo vi treba da budete promocija pozitivnog i pravilnog uzora u saobraćaju“, naglasila je Miloševićeva.

Ona je istakla da će ovog septembra, svaki đak prvak u Srbiji besplatno dobiti knjigu „Pažljivkova pravila u saobraćaju“. „Moram da akcentujem ovo besplatno, jer sam čula da se knjiga pojavila na tržištu polovnih knjiga i da slučajno roditlji ne bi kupili tu knjigu. Ponavljam, knjiga je besplatna i svaki đak prvak u Srbiji je dobija. Kao i prošle, i ove godine tu knjigu smo uradili i na jezicima nacionalnih manjina“, kaže Milošević. Dodaje da će njena Agencija nastaviti sa predstavama u školama širom Srbije i navela da je za prethodnih godinu i po, predstavu „Pažljivko“ videlo i učestvovalo u njoj više od 25.000 dece, a da je za mališane novost – tri nove epizode „Pažljivkova pravila u saobraćaju“.

OŠ „Pavle Savić“ jedna je od najvećih škola u Beogradu i ove godine upisala je deset odeljenja prvog razreda, a svaki prvak danas dobio je knjigu „Pažljivkova pravila u saobraćaju“, fluorescentni prsluk, ranac, narukvicu, kao i bojanku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 31°C

Pretežno vedro

Utorak
Moguća kiša

Max: 20°C
Min: 16°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana