U prvih šest meseci profit EPS-a 13,1 milijardi dinara Tanjug

Objavljeno: 18.10.2016. 17:00 Izmenjeno: 18.10.2016. 17:33

Izvršni dirketor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević rekao je danas da je EPS u prvih šest meseci poslovanja u ovoj godini napravio profit u visini od 13,1 milijardi dinara i ostvario uštede u visini od 13,8 milijardi dinara.

Bezmarević je na panelu posvećenom energetici na 16.Srpskom ekonomskom samitu, kazao da je profit, u prvoj polovini ove godine, za oko 10 milijardi veći nego što je planirano.

EPS, prema Bezmareviću, mora stalno da investira kako bi svoja postrojenja održavao u punoj formi i investira godišnje između 200 i 300 miliona evra u tehnički sektor.

Naveo je da su sva postrojenja EPS napravljena između 1960-tih i 80-tih godina, i da su tokom više od četiridecenijskog rada prošla kroz više faza, a da je od 2000.počela faza revitalizacije koja se nastavlja i danas.

Bezmarević je kazao da je energetske efikasnost najvažnija stavr kojom se tehnika EPS-a bavi i sve investicije od 2000. do danas su smanjie specifičnu potrošnju energije za 16 odsto.

„Naša postrojenja u koja nije ulagano tokom 90-tih godina vraćena su na projektivane parametre. Daljim ulaganjima modernizovali smo sva naša postrojenja, pre svega u termoelektranama“, objasnio je on.

Kada je reč o projektima koji su u toku Bezmarević je preneo da je u toku „Zeleni“ projekat homogenizacije uglja u rudarskom bazenu Kolubara u vrednosti od 180 miliona evra koji će se završiti do 2018.godine i koji će poboljšati proizvodnju u termoelektranama.

Drugi projekat koji se realizuje je revitalizacija hidorelektrane Zvornik u vrednosti od 70 miliona evra. Ta elektrana, kako je dodao, biće u potpunosti revitalizovana čime će se povećati proizvodnja za 30-tak odsto.

Treći projekat koji je u toku je revitalizacija bloka „B2“ u termoelektrani Nikola Tesla, odnosno najvećeg agregata u Srbiji u koji je uloženo 70 miliona evra.

Osim što će se time produžiti radni vek agregata revitalizacija će povećati i snagu za 30 megavata.

Najveći projekat koji se trenutno dešava je izgradnja novog bloka u Kostolcu koji će biti snage od 350 megavata, rekao je Bezmarević.

Supstitucijom starih blokova podiže se energetska efikasnost i uvećava stepen korisnosti, podvukao je on dodajući da energetska efikasnost, pored energetske uštede znači i smanjenje emisija, zaključio je Bezmarević.

Moderator panela generalni menadžer Ekonomskog instituta Dragan Sagovnović ukazao je da je EPS najveći donator srpske privrede, jer je od okzbra 2000, zbog socijalne politike po pitanju cena struje, donirao 15-ak milijardi evra.

To je, kako je naveo daleko viš eod ukupnog prihoda od privatizacije ili pomoći koja je dobijena od međunarondih finansijskih institucija.

Godišnej EPS gubi 1,3 milijardi evra zbog socijalne politike koaj se vodi preko cene električne energije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana