U Prokuplju vanredna situacija, povlače se reke u Raškoj oblasti RTS, Tanjug

Objavljeno: 09.11.2016. 09:42 Izmenjeno: 09.11.2016. 11:00

Reke u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru koje su se izlile zbog obilinih padavina povlače se u korita, a situacija se tokom večeri stabilizovala i u Kruševcu. Vodostaji u ovim delovima Srbije su pod kontrolom.Zbog porasta reke Toplice, u Prokuplju je proglašena vanredna situacija.

Štab za vanredne situacija opštine Paraćin zbog najavljenih obilnih padavina naložio je od sinoć pa do 10. novembra pripravnost javnih komunalnih preduzeća, dežurstva komunalnih inspektora i policije na ovom području.

„Usled upozorenja RHMZ, da se narednih dana očekuju obilne padavine, usled kojih je moguć porast vodostaja na pojedinim bujičnim vodotocima i rekama sa njihovim pritoklama, među kojima je i Crnica, naložena je pripravnost i stručnih službi i podizanje operativnih i preventivnih mera“, navedneo je u saopštenju sa sednice Štaba.

Paraćin je u maju 2014. godine doživeo katastrofalnu poplavu, izlivanjem reke Crnice, a Svilajnac reke Resave.

Prema izveštaju RHMZ Crnica i Resava su „u umernom i većem porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava“.

Velika Morava kroz Pomoravlje je „u većem porastu“.

Vode na ulicama Tutina više nema, sada se otklanja šeteta koju je poplava napravila. Tokom dana je evakuisano četrnaestoro ljudi.

Reka Vidrenjak je poplavila škole, obdaništa i celu industrijsku zonu, a šteta još nije procenjena. Meštani su sinoć mogli da prođu ulicama Tutina, koje su tokom dana bile pod vodom.

Reke se povlače i iz Sjenice i Novog Pazara, ali u tom gradu voda trenutno nije za piće.

U Tutinu su uzorci vode za piće poslati na analizu.

Zbog najavljenog novog talasa padavina, Krizni štab i noćas dežura.

„Što se tiče angažovane mehanizacije, ona je i dalje na terenu, i dalje smo u pripravnosti, iako se voda povlači u korito“, rekao je član Kriznog štaba u Tutinu Rahman Fekić.

I u Kruševcu se situacija smirila.

U svoja korita vratile su se Rasina, Zapadna Morava i Ribarska reka koja se juče ujutru izlila.

Većina odrona na putu ka Kopaoniku od Brusa i Jošaničke Banje je uklonjena. Ipak, i kruševački Krizni štab će noćas biti u pripravnosti.

Zbog porasta reke Toplice, u Prokuplju je proglašena vanredna situacija. Zbog najavljenih padavina tokom noći moguć je i porast vodostaja reke Lim kod Prijepolja.

Goran Posrkača iz Štaba za vanredne situacije u Prijepolju rekao je da Lim stagnira, tako da se ne očekuju nikakve dramatične situacije tokom noći, preneo je RTS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana