U program Škole za 21. vek uključeno 1100 škola u Srbiji Tanjug

Objavljeno: 24.01.2022. 14:11 Izmenjeno: 24.01.2022. 14:26

Savet u saopštenju navodi da je program pokrenuo u cilju poboljšanja pismenosti i pripreme đaka za zanimanja budućnosti i da je u pitanju jedan od najvećih obrazovnih programa na prostoru Zapadnog Balkana

Međunarodni dan obrazovanja obeležava se  petu godinu za redom, a

Britanski savet navodi da je od početka implementacije programa „Škole za 21. vek“ u Srbiji uključeno više od 1100 osnovnih škola i osnovano preko 1800 sekcija za programiranje.

Tokom tri godine ovog regionalnog programa, milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina širom Zapadnog Balkana usvojilo je i unapredilo veštine kritičkog mišljenja, rešavanja problema i programiranja, u čemu im je pomoglo oko 17.000 obučenih nastavnika i direktora, navodi se u saopštenju Britanskog saveta.

Škole za 21. vek je trogodišnji obrazovni program vredan 10 miliona funti koji je osmislila i sprovodi Britanski savet na teritoriji Zapadnog Balkana, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Obuku iz oblasti razvoja veština kritičkog mišljenja, rešavanja problema i programiranja kod učenika u našoj zemlji je do sada uspešno završilo 4400 nastavnika, dok trenutno onlajn obuku pohađa više od 1100 nastavnika.

Navedeno je da je u cilju omogućavanja đacima da ovladaju veštinama koje će im obezbediti bolje šanse za lični napredak, buduće zaposlenje i bolju budućnost, školama na teritoriji Zapadnog Balkana donirano 93,166 mikrobit uređaja za primenu novih veština i tehnika u nastavi.

Kako se stečene veštine i znanja, ali i donirani uređaji mogu primenjivati u okviru bilo kog nastavnog predmeta, a ne samo na časovima informatike, pokrenuta su i takmičenja u programiranju uz pomoć mikrobit uređaja.

Pozitivni uticaji projekta „Škole za 21. vek“ ogledaju se, pored usvajanja i unapređenja konkretnih veština neophodnih za buduće karijere, i u brojnim kreativnim i inovativnim projektima koje su đaci u okviru ovih takmičenja osmišljavali.

Sa ciljem da reše neke od izazova iz svog neposrednog okruženja, osnovci su kreirali najrazličitije projekte – za rešavanje negativnih uticaja klimatskih promena, obezbeđivanje dugoročne održivosti, za pomoć učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama, podizanju svesti o autizmu u celoj zajednici.

Takođe, učenici su radili i na praćenju uslova za održavanje nastave usled pandemije i povećanju proizvodnje električne energije na ekološki prihvatljiv način.

Ovakvi programi, koji se bave unapređenjem opšteg obrazovanja i razvijanjem novog seta veština korišćenjem digitalnih alata za učenje, ključni su za razvoj svakog deteta kao ličnosti, ali i građana, navedeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana