U Prištini protest protivnika korekcije granica Tanjug

Objavljeno: 29.09.2018. 13:13 Izmenjeno: 29.09.2018. 18:03

U Prištini je počelo okupljanje građana na protestu koji organizuje opozicioni pokret Samoopredeljenje, a protiv ideje kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom.

 foto Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Protivnici ove ideje iz više kosovskih gradova već su stigli u Prištinu, dok se dolazak iz drugih najavjuje.

Saobraćaj u centru Prištine je blokiran.

Oni, kako prenose prištinski mediji, u Prištinu dolaze organizovano, autobusima i sopstvenim automobilima.

Protest je najavljen za 14 sati.

Kurti:Tači ugrožava kosovsku nezavisnost

Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, poručio je da je današnji protest za odbranu „Republike Kosova“ i protiv Hašima Tačija, koji „ugrožava kosovsku nezavisnost“.

On je poručio da narod nije spreman da pristane na nešto što Tači dogovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je pozvao političke partije i građane da se udruže protiv Tačija, koji, kako kaže, „ugrožava kosovsku nezavisnost“.

Expres:Protest u senci Tačijeve posete Gazivodama

U Prištini je završen protest opozicije i građana na Trgu Skenderbeg, ali je okupljanje, kako tvrde prištinski mediji, hiljade njih ostalo u senci posete Hašima Tačija jezeru Gazivode.

Protest je završen mirno i bez incidenata.

Kako javlja prištinska GazetaExpres, hiljade građana okupilo se na protestu u organizaciji opozicionog pokreta Samoopredeljenje, a protiv Hašima Tačija i njegove ideje o promeni granice sa Srbijom.

Pored građana, protest Samoopredeljenja su podržali i neki od poslanika najuticajnijeg opozicionog Demokratskog savez Kosova.

Demonstranti odbacuju Tačijevu ideju o promeni granice sa Srbijom.

Expreš prenosi da su na protestu građani iz svih krajeva Kosova.

Protest Samoopredeljenja podržali su zamenici predsednika DSK Vjosa Osmani, Hadi Avdili, kao i nezavisni poslanik Korab Sejdiju.

Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, dočekan je aplauzom na Trgu Skenderbeg u Prištini, odakle je poručio da je ovaj protest za odbranu „Republike Kosova“, a protiv politike Hašima Tačija koji ugrožava kosovsku nezavisnot.

„Moramo da branimo Republiku“, rekao je Kurti i dodao da kosovsku nezavisnost ugrožava Tači u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Lopovi…“, „Aljbin Kurti“, „Volimo Dolinu kao Prištinu“, „Demokratija“, samo su neki od transparenata koje nosi protestanti.

Neki od demonstranata su se najpre okupili ispred zgrade Nacionalnoj biblioteke odakle su u „protestnom maršu“ došli do Trga Skenderbeeg.

Na protestu su prisutni i radnici rudnika Trpče, a koji je pod kontrolom prištinskih vlasti.

Na protestu je najmanje kosovkih zastava, a najviše američkih.

Na protestu je i prestavnica „Udruženja majki“ koja je zamerila Tačiju zbog toga što, kako se navodi, u dijalogu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije pokrenuo pitanje nestalih osoba.

Iz tog udruženja su poručili da Tačii ne može da pregovara u njihovo ime jer, kako tvrde, Tači je u procesu dijaloga „skrenuo s puta“ rukovodeći sopstvenim interesima.

„Tači nikada nije otvorio pitanje nestalih osoba u dijalogu sa Beogradom. Danas mu kažemo da on nikada neće moći da pregovora u ime majki i porodica koje su srpski kriminalci ubili i kidnapovali u ratu na Kosovu. Rukovođen sopstvenim interesima u dijalogu s Vučićem, Tači je zaboravio na žrte rata“, rekle su predstavnice „Udruženja majki“.

One se, kažu, protive nametanju interesa Srbije na Kosovu.

„Treba biti hrabar i pružiti ruku pomirenja Vučiću koji se nikada nije izvinio za zločine na Kosovu“, navele su majke žrta rata na KiM.

Na kraju protesta Kurti je zahvalio građanima što su se okupili danas u Prištini i najavio nova okupljanja, preneo je Express.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana