U Prištini negiraju da se priprema akt o ukidanju Spec. suda

Objavljeno: 06.01.2018. 18:31 Izmenjeno: 06.01.2018. 18:31

Kabinet premijera Ramuša Haradinaja odbacio je danas tvrdnje pokreta Samoopredeljenje da je vlada pripremila Nacrt zakona o ukidanju Specijalnog suda za zločine tzv. OVK, pošto u parlamentu nije bilo većine za opoziv dokumenta o formiranju tog suda donetog 2015.

Kosovska vlada i premijer Hardinaj su ranije rekli da će podržati inicijativu poslanika za raspuštanje Specijalnog suda.

Prištinski portal Expreš navodi da vlada to nije negirala, kao i da će to neće činiti zarad ličnih interesa i političkih poena.

„Tako osetljive teme ne treba koristiti za igre, lične i političke poene“, stoji u odgovoru vlade portalu Expreš.

Portal piše da je Haradinaj odbio da inicira raspuštanje Specijalnog suda, ali podržava inicijativu poslanika za opoziv te pravosudne institucije.

Ranije danas poslanik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je navodno na sastanku sa ambasadorima SAD i EU u Prištini rekao da će Specijalni sud biti ukinut posebnim aktom vlade.

U saopštenju tog pokreta se navodi da su predstavnici Samoopredeljenja obavestili ambasadore da će inicijativa poslanika za opoziv suda biti zamenjena nacrtom zakona koji će doneti vlada, pošto predsednik parlamenta Kadri Veselji nije uspeo da obezbedi kvorum za usvajanje poslaničke inicijative.

I kosovski predsednik Hašim Tači je izjavio da će poštovati svaku odluku koja bude doneta u parlamentu u vezi sa Specijalnim sudom.

Specijalni sud osnovan je 2015. godine odlukom kosovskog parlamenta u prethodnom sazivu, a novi saziv je pokrenuo inicijativu za opoziv te odluke.

Ambasadori SAD i EU upozorili su privremene prištinske vlasti da bi odluka o opozivu suda bila veoma štetna po Kosovo.

Pozivajući se na svoje izvore, Expreš piše da je Samoopredeljenje spremno da glasa za opoziv Specijalnog suda ako inicijativu za to pokrene kosovska vlada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana