U poslednje tri godine 1.211 dece povređeno je u saobraćaju

Objavljeno: 31.08.2022. 15:17 Izmenjeno: 31.08.2022. 15:17

Dok je u svojstvu putnika u vozilu smrtno stradalo  22 dece, od toga 19 dece je život izgubilo u putničkom automobilu, 2 na traktoru i 1 na motociklu.

Povodom početka školske godine Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni, jer se očekuje povećan intenzitet saobraćaja u zonama škola i u naseljima. Istraživanja pokazuju da kada je povećan intenzitet saobraćaja na putevima i ulicama događa se i veći broj saobraćajnih nezgoda. S tim u vezi, podsećamo da je ograničenje brzine u zonama škola u naselju 30 km/h, dok je ograničenje brzine u zonama škola na putevima van naselja 50 km/h, dok posebnu pažnju treba obratiti na kretanje dece u grupama, jer su tada skloniji da svu pažnju posvete međusobnom igranju, a ne učešću u saobraćaju.

Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja ukazuju da deca najčešće stradaju u svojstvu vozača, pešaka i putnika u vozilu. U periodu od 2017. do 2021. godine u saobraćaju je poginulo 41 dete osnovnoškolskog uzrasta (od 7 do 14 godina). Od čega 13 kao pešaci, 22 kao putnici i 6 kao vozači.

Od ukupno 13 poginulih pešaka, troje je život izgubilo na pešačkom prelazu, a jedno dete je poginulo u pešačkoj zoni. Od ukupno 1.211 povređene dece u svojstvu pešaka, 99 je povređeno u „zoni škole“, a 369 na pešačkom prelazu.

U svojstvu vozača život je izgubilo šestoro dece školskog uzrasta (5 bicikala i 1 vozač putničkog vozila). Potrebno je napomenuti da je u 2020. godini prvi put, u poslednjih deset godina, evidentirano poginulo dete u svojstvu vozača putničkog automobila.

Ovim putem molimo sve vozače, kao i roditelje da paze na svu decu u saobraćaju i da budu primer ispravnog učestvovanja u saobraćaju kako bi deca izgradila ispravne stavove i usvojila važnost bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Podsećamo da ukoliko dođe do saobraćajnog prekršaja u prisustvu deteta mlađeg od 12 godina predviđen broj kaznenih poena za taj prekršaj uvećava se za 2 puta.

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije želi srećan početak nove školske godine i bezbedno učešće u saobraćaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana