U ponedeljak se završava grejna sezona Beoinfo

Objavljeno: 12.04.2019. 10:54 Izmenjeno: 12.04.2019. 10:54

Prema Odluci Skupštine grada Beograda o snabdevanju toplotnom energijom, u ponedeljak, 15. aprila, zvanično se završava grejna sezona, saopštavaju iz JKP „Beogradske elektrane”.

U skladu sa tom odlukom, „Beogradske elektrane“ će potrošačima isporučivati toplotnu energiju u periodu od 16. aprila do 3. maja u danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometerološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni celzijusa ili nižu. To znači da će svi toplotni izvori preduzeća, u periodu od 16. aprila do 3. maja, biti u pripravnosti i spremni da isporučuju toplotnu energiju u slučaju pomenutih vremenskih prilika.

Prema preliminarnim rezultatima, ova, 54. po redu, grejna sezona protekla je veoma uspešno. Značajno je smanjen broj poremećaja u proizvodnom i distributivnom sistemu. Usled manjeg broja kvarova i bržeg otklanjanja poremećaja, odlukom je skraćen definisan period u kojem su potrošači bili bez toplotne energije. Takođe, smanjeni su i gubici vode u toplovodnoj mreži dugoj čak 1.580 kilometara, što je doprinelo i efikasnijem radu celokupnog sistema daljinskog grejanja. Iako se vremenski uslovi u grejnoj sezoni mogu okarakterisati kao prosečni po hidrometeorološkim parametrima, u danima sa niskim noćnim temperaturama „Beogradske elektrane” su proizvodile toplotnu energiju i snabdevale korisnike u 24-časovnom režimu ukupno 62 dana.
Da je grejna sezona protekla veoma uspešno potvrđuju i rezultati nedavno sprovedenog istraživanja među potrošačima.  Naime, u odnosu na 2013. i 2015. godinu, kada su rađena istraživanja, rezultati pokazuju da se značajno povećao broj potrošača koji su veoma zadovoljni celokupnim angažmanom i kvalitetom grejanja posebno u aktuelnoj grejnoj sezoni 2018/19. Korisnici su posebno istakli da je dvadesetčetvoročasovno grejanje umnogome doprinelo boljem kvalitetu grejanja.

JKP „Beogradske elektrane” od 4. maja prelaze u fazu remonta svih proizvodnih postrojenja, kao i pojedinih delova distributivnog sistema, kako bi se spremno dočekala grejna sezona, 2019/2020 godine.

„Beogradske elektrane” su već na više lokacija u Beogradu započele izgradnju nove toplovodne mreže u cilju poboljšanja kvaliteta usluga postojećim korisnicima, priključenja novih potrošača, kao i gašenja lokalnih kotlarnica, čime nastavljaju višedecenijsku borbu za čistiji vazduh u Beogradu. Značajne investicije biće sprovedene do početka sledeće grejne sezone, čime će poslovanje preduzeća biti dodatno unapređeno, navodi se u saopštenju „Beogradskih elektrana”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana