U planu gradnja ski centra na Goliji,kanalizacije na Kopaoniku tanjug

Objavljeno: 06.07.2022. 13:44 Izmenjeno: 08.07.2022. 10:44

Dodao je da u Raškoj uskoro kreće obnova osnovne škole za šta se izdvaja tri miliona evra.

foto tanjug

 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je , posle sastanka sa predsednicima opština Sjenica, Raška, Arilje, Kosjerić, Požega i Ivanjica, da će Ivanjica za obnovu puteva odmah dobiti oko pet miliona evra, a Arilje četiri miliona, kao i da se planira gradnja skijaškog centra na Goliji i kanalizacije na Kopaoniku.

Vučić je u Ivanjici rekao da će biti mnogo ulaganja, a pre svega u puteve.

Naveo je da će, Kosjerić sredstva za radove na glavnoj ulicu i oko 700.000 evra za još jedan put važan za građane.

„U Sjenici napreduju radovi na školi, a uskoro kreće da se radi i Dom zdravlja koji ćemo de fakto pretvoriti u opštu bolnicu, kao što ćemo bolnicu u Novom Pazaru da pretvorimo u klinički centar“, naveo je Vučić.

„Razgovarali smo i o drugim infrastrukturnim projektima, kao i da krenemo uskoro da radimo kanalizaciju na Kopoaniku i rešimo taj problem. Takođe, pričali smo o daljem jačanju naših dalekovodnih i niskonaponskih mreža i zameni drvenih stubova betonskim, kao i o čišćenju rastinja pre zime. Razgovarali smo i oko moguće izgradnje skijaških centara na Goliji u budućnosti, kao i nabavci gasa…“, naveo je Vučić.

Kazao je da država pokušava sa Kinezima da ubrza što više gradnju autoputa.

Već u narednih mesec dana će građani moći da vide realizaciju ovog što smo dogovarali, rekao je Vučić.

Najavio je da će u martu početi i izgradnja obilaznice oko Požege u vrednosti od 4,8 miliona evra i dodao da građanima Požega obilaznica čak više znači od samog autoputa.

Golija, srpska vazdušna banja spremna za turiste

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je planinu Goliju, gde će biti predstavljen projekat razvoja turizma ove srpske vazdušne banje.

Projekat razvoja Golije područja sa najviše snežnih dana u Srbiji, prostranih proplaka iznad 1.200 metara i vrhova viših od 1.400 metara nadmorske visine Vlada Srbija proglasila je za projekat razvoja turizma od strateškog značaja.

Ova planina poseduje dobru osnovu za formiranje skijaških staza i rekreaciju, odnosno blage šetnje i planinarenje u gotovo netaknutoj prirodi, a turizam se na Goliji razvija velikom brzinom.

U poslednjih 10 godina Golija je dobila savremene i uređene ski-staze, žičare i prateće ski-sadržaje.

Tokom zime, dolaze gosti iz Srbije i inostranstva, a turistima je Golija primamljiva i leti.

Vlada Srbije je, jula 2001. godine, donela Uredbu kojom se područje planine Golija stavlja pod zaštitu kao „Park prirode Golija“ i svrstava u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro izuzetnog značaja.

Precizno su definisane granice parka koje obuhvataju područja opština Ivanjica, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Sjenica – ukupne površine 75.183 hektara, a unutar njih područja sa prvim, drugim ili trećim stepenom zaštite.

Razvoju turizma svakako doprinosi i uređenje putne infrastrukture, posebno izgradnja puta Golijska reka – Preko Brdo – Odvraćenica.

Golija je jedna od najšumovitijih srpskih planina, nosi epitet vazušnje banje, a u turističkoj ponudi su i tri prirodna jezera, od kojih je najpoznatije Daićko, ali ne manje značajna i zanimljiva su i Košaninova jezera i jezero Nebeska suza na Okruglici.

Okolina Golije bogata je i kulirno-istoriskim spomenicima poput manastira Studenice, Gradac i Brezova, kao i Crkve Svete Bogorodice u Dolcu, Crkve Svetog Nikole u Paležu, a tu je i gornja isposnica u Savovu, gde je Sveti Sava pisao „Žitije Svetog Simeona“.

Gradiće se skijalište na Goliji,hoteli i sva infrastruktura

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je Goliju i najavio da će država naredne godine predvideti sredstva za projekat izgradnje skijališta na toj planini, ali da prethodno mora da se razvije putna, elektro i druga infrastruktura, kao i da se dovede neki veliki hotelski lanac.

Vučić je u blizini mesta Odvraćenica prisustvovao prezentaciji projekta razvoja turizma na Goliji i tom prilikom istakao da to mesto ima veliki turistički potencijal, pošto ima možda najlepšu prirodu u zemlji.

Ovo može uskoro da nam bude turistički vrednije i od Kopaonika i Zlatibora, rekao je Vučić.

Na predstavljaju projekata je rečeno da bi na toj planini moga da se naprave čak tri skijališta i da će kada bude gotov autoput moći da se stigne od Beogada do Golije za samo dva sata, po čemu bi to skijalište bilo jedno od retkih u svetu koje se nalazi tako blizu autoputa

Vučić je pitao direktora Skijališta Srbije Dejana Chiku koliko je potrebno novca za projekat izgradnje skijališta i dobio odgovor oko 35 miliona evra.

Predsednik je poručio da pripreme projektnu dokumentaciju, a da će država isplanirati potrebna sredstva za taj projekat iduće godine i dodao da, ipak, nije realno da sama gradnja počne pre 2024.

Za početak, rekao je Chika, bi bilo izgrađeno skijalište sa žičarom za prevoz 1.000 skijaša na sat.

Vučić je kazao da treba skijalište povezati sa budućim autoputem, koji će proći na svega 15 minuta od mesta gde će se nalaziti ski centar.

Na Goliji bi moglo da se izgradi 64 kilometara skijaških staza.

Vučić je poručio da će videti da se nađe neki poznati hotelski lanac prisutan u Srbiji da otvori hotel na Goliji i da na svemu tome mora istovremeno da se radi, pošto skijalište neće imati nikakvog smisla ako ne bude postojala odgovarajuća infrastuktura.

Vučić je dodao i da bi instalacije za gas trebalo dovući što bliže Goliji.

Ob je pitao predstavnika kinekih izvođača na gradnji autoputa od Preljine do Požege kada će ta deonica biti gotova i dobio odgovor do kraja jula naredne godine.

Predsednik je poručio da moraju da povećaju radnu snagu na gradilištu ako misle da završe u tom roku i da bi puno značilo da se taj autoput otvori do 1. avgusta 2023. pošto će još biti u toku letnja sezona.

Takođe, poručio Kinezima da ubrzaju i realizaciju projekta gradnje autoputa ka Brzoj Poljani.

Golija će biti čudesno mesto i biće jedno od najlepših mesta za skijanje, dodao je Vučić.

Ovakvu lepotu nigde nisam video u Srbiji, ali ni u svetu, zaključio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana