U planu da se zaseje 1,6miliona ha

Objavljeno: 27.02.2016. 10:23 Izmenjeno: 27.02.2016. 10:23

Prolećna setva trebalo bi da počne za nekoliko nedelja u zavisnosti od hidrometeoroloških uslova, a plan je da se zaseje oko 1, 6 miliona hektara oranica, izjavio je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović.

„Hidrometeorološki uslovi za sada su veoma povoljni za pšenicu koja je jesenas posejana, a planovi su da se u prolećnoj setvi kukuruzom poseje oko milion hektara oranica, šećernom repom oko 250.000, suncokretom oko 180.000 i sojom oko 200.000 hektara“, rekao je Budimović Tanjugu.

Kako je kazao, to su planovi, a sve dalje zavisi od ugovornih obaveza između farmera i kompanija, koje će otkupiti proizvode.

Što se tiče jesenje setve, pšenicom je zasejano preko 750.000 hektara površina, što je za oko 0, 7 odsto više nego 2014. godine.

„Pšenica je u dobrom stanju, i ako se nastave ovako povoljni hidrometeorsoškkih uslovi budući da nije bilo mraza niti ekstremnih oscilacija temperatura koje bi štetile zasejanoj pšenici, očekuje se dosta dobar razvoj situacije“, kazao je Budimović.

Govoreći o smanjenju subvencija za biljnu proizvodnju, on je kazao da je manji budžet u smislu direktnog plaćanja po hektaru, ali da bi morala da postoji svest o tome da polako moramo da prelazimo na drugačije načine subvencija.

„Najpre treba da budemo svesni da su to posticaji, da to nije finansiranje poljoprivrede, to je velika razlika“, kaže Budimović.

On smatra da je važan proaktivan odnos prema višim fazama prerade odnosno stočarstvu i malim gazdinstvima i da se unapredi ta vrsta proizvodnje.

„Ono što je dobro, to je da su zadržana druga davanja, odnosno podsticaji za premiju za mleko, tov junadi i svinja, za pčelare, ribare i možemo da očekujemo da ubuduće imamo drugačiji način finansiranja, prema kvalitetu prozivoda, kako ratarskih kutura tako i stočarskih prozivoda“, rekao je Budimović.

Kako je kazao, to ne treba činiti samo za davanja kroz posticaje za hektare koji se uglavnom i ne vrate u poljoprivredu.

To je onda upotrebljeno na loš način, ali nije vraćeno u poljoprivredu, što bi trebalo da bude cilj, ističe.

„To su pravi podsticaji. Ovo je prelomna godina koja treba da iznedri i nov način finansiranja, ali i da utiče na samu svest naših poljoprivrednika da moraju da vrate novac u poljoprivredu jer jedino će tako dobijati“, kazao je Budimović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana