U Novom Sadu i Valjevu za osam sati 1132 saobraćajna prekršaja tanjug

Objavljeno: 01.07.2022. 13:05 Izmenjeno: 01.07.2022. 13:41

Uprava saobraćajne policije će i u narednom periodu nastaviti sa akcijama pojačanih kontrola kako bi stanje bezbednosti saobraća bilo što povoljnije.

foto tanjug

 

Pripadnici Uprave saobraćajne policije tokom pojačane kontrole saobraćaja na teritoriji Novog Sada i Valjeva, za samo osam sati, otkrili su ukupno 1.132 prekršaja, od čega 694 u Novom Sadu i 438 u Valjevu.

U akciji kojom je rukovodio načelnik Uprave saobraćajne policije, pukovnik policije Slaviša Lakićević, a koja je sprovedena zbog povećanog broja saobraćajnih nezgoda sa nastradalim osobama, bilo je angažovano više od 150 policijskih službenika saobraćajne policije, kao i svi raspoloživi tehnički resursi za kontrolu saobraćaja, saopštio je MUP.

Zbog prekoračenja brzine sankcionisano je 420 vozača, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa 398 vozača, odnosno putnika u vozilu, dok je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja isključeno 25 vozača. U Temerinu je pedesetdvogodišnji vozač zatečen da upravlja vozilom sa čak 2,64 promila alkohola u organizmu.

Pored toga, 100 vozača sancionisano je zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona, a 13 vozača zbog nepropisnog preticanja.

Od januara do maja ove godine, u saobraćajnim nezgodama na teritoriji Novog Sada poginulo je 17, a u Valjevu osam osoba.

Zbog narkotika 1214 vozaca iskljuceno, 57% vise nego lane

Saobraćajna policija je od početka godine iz saobraćaja isključila 1.214 vozača koji su vozili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, 57 odsto više u odnosu na prvih šest meseci 2021. godine, kada su isključena 774 vozača.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da će policija na svim poljima nastaviti snažnu borbu protiv narkotika, ne samo kroz rad kriminalističke policije, već i pojačanom kontrolom saobraćaja kako bi svi oni koji sednu za volan drogirani bili otkriveni i kažnjeni, saopštio je MUP.

„Podatak da je broj otkrivenih vozača koji su vozili pod dejstvom narkotika povećan za više od 50 odsto je zastrašujuć, ali istovremeno to je i naša jasna poruka da ćemo nastaviti odlučno da sprovodimo akcije pojačane kontrole saobraćaja. Svako ko sedne za volan pod dejstvom narkotika, alkohola, mora da zna da će biti otkriven i sankcionisan“, poručio je ministar Vulin.

Istakao je da nema opravdanja za vožnju pod dejstvom alkohola ili narkotika.

„Nećemo dozvoliti da drogirani vozači na srpskim putevima izazovu nezgode i unesreće porodice. Nema opravdanja da drogirani sednete za volan i izazovete smrt u saobraćaju“, naglasio je Vulin, koji je ocenio da je potrebno da se kaznena politika kada su u pitanju saobraćajni prekršaji, posebno oni koji su imali kobne posledice, pooštri.

Ministar je naglasio da će policija preduzeti sve kako bi se broj stradalih na srpskim putevima smanjio, ali da represivne mere, ne mogu same sve rešiti.

„Svako od nas, svaki pojedinac, treba da bude svestan i odgovoran, da sa smanjenim stepenom rasuđivanja, usporenim refleksima izazvanim upotrebom narkotika ili alkohola, kada sedne u auto može da uništi i svoj i tuđe živote“, poručio je ministar policije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana