Odnosi Mađarske i Srbije na najvišem nivou Tanjug

Objavljeno: 21.11.2016. 07:47 Izmenjeno: 22.11.2016. 13:25

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem istorijskom nivou, i da kontinuitetom održavnja zajedničkih sednica dve vlade šaljemo snažnu političku poruku da su dve zemlje opredeljene za produbljivanje saradnje u svim oblastima.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice vlada Srbije i Mađarske u Nišu rekao da je odnos Srbije prema mađarskoj manjini veoma dobar, kao i da je odnos te zemlje prema malom broju Srba takođe odličan, navodeći da su Mađari uložili 650.000 evra u školu i biblioteku u Budimpešti.

Premijer je rekao da je smisao zajedničke sednice u Nišu unapređenje odnosa između biznismena dve zemlje, povećanje trgovinske razmene, privlačenje investitora.

Vučić je rekao da je Mađarska sedma zemlja trgovinski partner Srbiji, navodeći da je trgovinska razmena dve zemlje u 2015. godini iznosila 1,1 milijardu evra, a da je u ovoj godini nešto viša.

„Izvoz je u Mađarsku je porastao i uveren sam da naši ekonomski odnosi mogu da budu još bolji“, rekao je Vučić.

On je rekao da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao i o privlačenju investirora iz te zemlje, ne samo u Vojvodinu već i u druge delove Srbije, te je naveo da je zato izuzetno značajno i otvaranje ekspoziture OTP banke u Nišu.

Mađarska je, takođe, zainteresovana za privlačenje srpskih invesitora, naveo je on.

Vučić je rekao i da su od velikog značaja infrastrukturni radovi, pogotovo na pruzi Beograd Budimpešta, ali i Segedin-Baja-Subotica, kao i radove na ipsilon kraku, te podsetio da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom obišao deo Koridora 10 koji će povezati i Budimpeštu sa Istanbulom i Sofijom.

Premijer je naveo da je bilo reči i o saradnji u oblasti iregularnih migracija, borbi protiv terorizma, navodeći da dva ministarstva unutrašnjih poslova dobro sarađuju, te da su dve zemlje spremne da saradnju učine boljom.

Naveo je da je Srbija zahvalna Mađarskoj na istinskoj podršci na evropskom putu, dodajući da niko u Evropi nije tako lepo govorio o Srbiji.

„Iskreno smo zahvalni na toj toploj i otvorenoj podršci“, rekao je Vučić.

On je rekao da je bilo reči i o saradnji dve zemlje u poljoprivredi, prerađivačkog industiji, turizma, posebno o banjskom turizmu, kao i o dodatnom povezivanju elektroenergetskih sistema.

„Razgovarali smo kako da unapređujemo odnose u svim oblasima života“, rekao je Vučić.

Premijer je zahvalio Orbanu i članovima vlade što su prihvatili poziv da dođu u Niš, koji je strateški značajno mesto u Srbiji, navodeći da se nada da će iduće godine mađarsku vladu moći da dočeka u nekom drugom gradu.

„Hvala što ste doveli veliki broj ministara u Niš“, rekao je Vučić i dodao da to srpski narod i građani umeju da poštuju.

„Po tom pitanju je vaša poseta ovom delu Srbije od istorijskog značaja“, rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio i predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru, koji je, kako je naveo, u svakom trenutku bio most između dve vlade i neko ko je otvorenog srca podržavao sve što je najbolje u Srbiji i Mađarskoj.

Orban: Imamo kapital i želimo da ga ulažemo u Srbiju

Mađarska želi da investira u Srbiju, u sektore i privredne grane koje su u vašem interesu, poručio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban je, na zajedničkoj konfrenciji za medije u Nišu, rekao da analize te zemlje pokazuju da Srbija stoji pred velikim uzletom u razvoju, da pruža velike mogućnosti inostranim investirorima.

„U Mađarskoj poslednjih godina imamo nagomilan ozbiljan kapital, koji bismo želeli da investiramo u Srbiju. Ne samo u oblasti glavnog grada, već i u drugim oblastima, i da sa južnim delom Srbije izgradimo razvijene ekonomske odnose“, rekao je Orban.

Mađarski premijer je dodao i da investitori iz te države žele da prate privrednu politiku Srbije kako bi ovde ostali duži period.

Prema njegovim rečima, na osnovu istorije teško je uvek poverovati da će doći bolja vremena za ovaj region, ali da brojke govore drugačije.

„Centralno Evropske zemlje koje su u okviru Evropske unije doživele su veliki uspeh u razvoju, i to predstoji Srbiji. Srbija ima velike mogućnosti da pruža investirorima, mnogo veće nego ranije“, rekao je Orban.

Orban je dodao i da je zamolio premijera Srbije Aleksandra Vučića da potencijalne investitore iz naše zemlje pošalje u Mađarsku jer, kako je konstatovao, možda je ta država imala bolju ekonomsku situaciju prethodnih deset godina, ali to ne znači da će uvek biti tako.

„Jedno dana će se sve izjednačiti. Voleli bismo kada bi ta ravnoteža karakterisala odnose Mađarske i Srbije, kada ne bismo u Srbiju dolazili samo kao investitori, već i kada bi Srbi dolazili u našu zemlju da investiraju“, rekao je Orban.

On je istakao da je zato stabilnost u Srbiji od ključnog značaja za stabilnost cele centralne Evrope.

„To je i u našem interesu, i zato ćemo uvek podržati sve korake protiv terorizma i za očuvanje sigurne bezbednosne situacije u Srbiji. Podržaćemo i sve korake Srbije koji će pokušati da zaustave migracionu krizu“, rekao je Orban.

Kada je reč o nacionalnim manjinama, Orban je konstatovao da Srbija sprovodi manjinsku politiku koja prevazilazi se evropske standarde.

On je obećao da će ta država uvek podržati sve one mere i troškove koji će pomoći očuvanju nacionalnog identiteta Srba u Mađarskoj, bez obzira što u toj zemlji ima mnogo manje Srba nego Mađara u Srbiji.

koridor-orban

Vučić i Orban obišli novu deonicu na Koridoru 10

Premijer Srbije Aleksandar Vučić jutros je zajedno sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom obišao novu deonicu na istočnom kraku Koridora 10, na deonici Prosek – Bancarevo.

Ta deonica u blizini Niša duga je 9,4 kilometra, a izvođač radova je grčki konzorcijum Aktor i Terna, koji radi zajedno sa domaćim podivozđačima.

Ugovorena vrednost je 36,22 miliona evra, a radovi se finansiraju sredstvima Evropske investicione banke.

Na celoj deonici ima 11 mostova ukupne dužine 343 metara, a najduži je most preko reke Nišave dužine 106 metara.

Deonicu u punom autoputskom profilu čine četiri vozne trake širine 15 metara i dve zaustavne trake širine pet metara.

Usled terenskih i nivelacionih potreba na delu trase se gradi i traka za spora vozila širine 3,5 metra.

Kao mera zaštite životne sredine urađen je zatvoreni sistem odvodnjavanja.

Duž pojasa autoputa urađena je regulacija korita reka Studena, Kunovica u ukupnoj dužini 3.350 metara.

Deonica Prosek – Bancarevo polazi od prethodno izgrađenog dela autoputa, sa prostora iza sela Malča, skreće na jugoistok, prelazi preko postojećeg puta M-1.12 i pruge Niš – Dimitrovgrad.

Potom prelazi preko reke Nišave, kroz područje sela Jelašnice, tokom Kunovačke reke, pa sve do sela Bancareva.

Trasa autoputa prati ili se poklapa sa postojećim regionalnim putem.

Na delovima gde autoput koristi trasu regionalnog puta, grade se nove deonice regionalnog puta.

U zoni naselja Jelašnica, u cilju smanjenja uticaja buke sa autoputa na okolno stanovništvo grade se i zidovi za zaštitu od buke, ukupne dužine 1.904 metra.

Istočni krak Koridora 10 kroz Srbju je dug oko 86 kilometara i na tom delu radi šest stranih kompanija – Grci, Italijani, Španci, Bugari i Česi, a najteža deonica je kroz Sićevačku klisuru.

Kada autoput bude završen od Niša do Bugarske će se stizati za oko sat vremena.

Na istočnom kraku od Niša do Dimitrovgrada je završeno skoro svih 85 mostova i izgrađen je paralelni put.

Tunel Bancarevo je jedan od pet tunela na tom delu Koridora 10.

Vučić je krajem 2015. prisustvovao otvaranju deonice istočnog kraka Koridora 10 Crvena Reka- Čiflik – Staničenje, u dužini od 23 kilometra.

U saobraćaj je tada puštena deonica Crvena Reka – Čiflik, kod Bele Palanke, u dužini od 13 kilometara u punom profilu autoputa odnosno svih šest traka, kao i 10,6 kilmetara od ukupno 12,2 kilometra na deonici Čiflik – Staničenje, kod Pirota u polu profilu.

One Response to “Odnosi Mađarske i Srbije na najvišem nivou”

  1. bozidar каже:

    Ne tako davno bilo je dosta napada od strane PMAV,Vulina,Dacica,i zucnih reci u vezi Madjarske, izbeglica,podizanje zida . A vidim sada ODNOSI NA NAJVISEM NIVOU!!?????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana