U Muzeju grada veruju da će ukradeni spomenik biti pronađen Studio B

Objavljeno: 22.07.2020. 13:33 Izmenjeno: 22.07.2020. 19:49

Ukradeni rimski spomenik nedavno otkriven tokom radova na Deponiji u Vinči neće završiti u muzeju, već će najverovatnije postati deo nečije privatne kolekcije, kaže arheolog Milorad Ignjatović.

Foto: instagram/narodnimuzej

U pitanju je vrhunski izvedena skulptura, što posebno povećava njenu vrednost, kaže Ignjatović.

U Muzeju grada veruju da će spomenik biti pronađen, jer je posebno značajan za istoriju antičkog Singidunuma.

Jedni kažu čovek iz visokog staleža, vojskovođa, ratnik, drugi veruju da je u pitanju i sam rimski car, možda Domicijan. Sve to je, na osnovu sačuvanog stopala i latinskog natpisa u 15 redova, govorilo arheolozima. Svi su se složili da mu je vrednost neprocenjiva, posebno zbog toga što je star 19 vekova. Nije jasno da li je nadgrobni spomenik ili počasni spomenik. Nažalost, kako je pronađen na Deponiji Vinča, ukraden je samo nakon 24 časa i pored težine od pola tone, bez mogućnosti da se o njemu nešto preciznije sazna.

Posebna vrednost ovog spomenika za Srbiju i Beograd jeste u činjenici da je pronađen na originalnom mestu – nekadašnjeg antičkog Singidunuma. Otuda je izuzetan istorijski i kulturološki dokument trajanja Beograda koji svedoči o Beogradu kao važnom vojničkom centru.

Najveći broj antičkih spomenika su u muzeje dospeli kao slučajni nalazi, zahvaljujući ljudima koji su ih pronalazili. Tako je bilo nekada, a poslednjih decenija takvi nalazi iz Srbije najčešće ilegalnim kanalima odlaze u inostrane kolekcije i muzeje.

Budući da arheološki predmeti otkriveni na teritoriji Republike Srbije po Zakonu pripadaju Republici Srbiji, a imajući u vidu da je epigrafski spomenik evidentiran i snimljen od strane stručnjaka Narodnog muzeja i da je pokrenut administrativni postupak za njegovo preuzimanje, njegov „nestanak“ se kvalifikuje kao teška krađa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana