U laboratoriji „Čistoće” analize krpelja na lajmsku bolest Tanjug

Objavljeno: 26.04.2021. 12:20 Izmenjeno: 26.04.2021. 12:20

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća” od aprila sugrađanima pruža novu uslugu – analizu krpelja senzitivnom PCR metodom na prisustvo bakterije borrelia burgdorferi, izazivača lajmske bolesti, saopšteno je iz ovog javnog preduzeća

Laboratorija JKP „Gradska čistoća” analizu krpelja naplaćuje 4.000 dinara, što je najniža cena za ovu vrstu usluge na tržištu.

Sugrađani svakog radnog dana od 7 do 15 časova mogu doneti na analizu krpelja uklonjenog sa kože čoveka ili životinje u laboratoriju JKP „Gradska čistoća” na Banovom brdu (Trebevićka 16).

Neophodno je da se pre dolaska u laboratoriju zainteresovani najave pozivom na brojeve telefona 011/3054-042 ili 063/1131-096, kako bi se ispoštovale epidemiološke mere. Rezultati testiranja, s obzirom na to da se radi osetljivom PCR metodom, za razliku od većine laboratorija izdaju se za 24 sata od momenta prijema uzorka.

– Izuzetno sam zadovoljan što smo u saradnji sa našim molekularnim biolozima, koji vode laboratoriju JKP „Gradska čistoća”, za nešto više od godinu dana, koliko Sektor ekologije i unapređenja životne sredine radi u okviru preduzeća, uspeli da unapredimo i proširimo usluge koje pružamo sugrađanima. Vođeni time da nam je zadovoljstvo Beograđana na prvom mestu, trudimo se da, i kada su komercijalne usluge u pitanju, ponudimo najkvalitetnije usluge po najpovoljnijim cenama – rekao je direktor „Gradske čistoće” Marko Popadić.

JKP „Gradska čistoća” je skrining krpelja obavilo još u februaru, a monitoring krpelja obavlja se sa početkom sunčanih i toplijih dana. U skladu sa ugovorom koji je potpisan sa Gradom Beogradom, monitoring ovih zglavkara je počeo već u martu, prvo suzbijanje obavljeno je 12. aprila, a nastavak akcije suzbijanja obavlja se u toku današnjeg dana. Monitoring se, ukoliko vremenski uslovi to dozvole, radi svakodnevno, kao i detekcija na prisustvo bakterije borrelia burgdorferi u uzorcima prikupljenim na terenu.

One Response to “U laboratoriji „Čistoće” analize krpelja na lajmsku bolest”

  1. Ljupka каже:

    Ne zaprašuju komarce u donjem delu Cvijiceve, Viline vode, prašumu bivše Dunav stanice.
    Insekti mnogo vole da jedu, a nas je ovde malo. Ja sam O krvna grupa, zamislite roj oko mene koji se kreće za mnom…
    Očekujem da će biti razumevanja i za nas, te zaprašivanje komaraca sprovede i u navedenim ulicama.
    S poštovanjem

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Delimično oblačno

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana