U kovid bolnicama manje od 400 pacijenata Tanjug

Objavljeno: 10.09.2020. 11:30 Izmenjeno: 11.09.2020. 10:07

Prvi put posle dužeg vremena broj pacijenata na bolničkom lečenju biće ispod 400, rekao ministar Lončar.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će danas, pošle dužeg vremena, broj obolelih od kovid 19 koji su na bolničkom lečenju pasti ispod 400 pacijenata.

„Sada imamo nešto više od 400 pacijenata, ali biće otpusta, tako da će danas, prvi put posle dužeg vremena, broj pacijenata na bolničkom lečenju biti ispod 400“, rekao je on novinarima nakon sastanka sa zaposlenima koji rade u kovid bolnicama.

Ministar je apelovao na sve da se sačuva takav rezultat, jer nije bilo lako do njega doći.

To se može postići samo pridržavanjem mera – nošenjem maski, distancom.

„Izbegavajte gužve u zatvorenom prostoru, nemojte da damo šansu virusu ponovo da se širi. To je jedini način da se izborimo i pomognemo ljudima koji rade u kovid bolnicama, jer oni to očekuju od nas“, rekao je ministar.

U Srbiji je, kako je naveo, trenutno virusom korona zaraženo 85 zdravstvenih radnika, a od toga troje njih je na bolničkom lečenju, ostali su kod kuće.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo je 60 korisnika i 31 zaposlen.

 

Maska je samo neprijatnost, strašnije je bolovati od kovida

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarao je sa zaposlenima koji rade u crvenih zonama kovid bolnica u Srbiji i poručio da su oni heroji, junaci današnjice.

Sa ministrom su razgovarali lekari, sestre, vozači, spremačice, servirke- KBC Zemun, Hitne pomoći, Medicine rada, Instituta za reumatologiju, koji se nisu štedeli, koji decu i porodici nisu videli i po nekoliko meseci, jer su radili u crvenim zonama.

„To su ljudi koji nisu ni sanjali da će nekada raditi sa infektivnim bolestima“, rekao je ministar i dodao da je rad sa kovid pozitivnim pacijentima posebno iskustvo za sve.

Kako kaže, sastanci sa zaposlenima su prilika da se vidi šta je moglo bolje i šta može još da se uradi, jer sa virusom „još nismo završili“.

Anesteziolog Tode Dragičević iz KBC Zemun od prvog dana bio je uključen u lečenje kovid pozitivnih pacijena i na žalost i sam se teško razboleo.

„Bilo je u početku nesnalaženja, ali to je i normalno jer smo se suočili sa novom bolešću. Međutim, za nekoliko dana svi su se uhodali i to sada dobro funkcioniše“, rekao je on i zahvalio Ministarstvu zdravlja koje je pomoglo organizaciono i sa opremom.

Apelovao je na stanovništvo da se pridržavaju mera Kriznog štaba, jer se očekuje novi talas virusa, te da ne sme da se razmišlja „to se meni neće dogoditi“.

Spremačica u Zemunskoj bolnici Marina Imeri kaže da nije ništa znala o infekciji kada je sve počelo, da je bilo teško na početku, da je bilo straha da se virus ne odnese kući i zarazi porodica.

„Imam kod kuće četvorto dece i najviše sam se plašila toga. Imali smo zaštitnu opremu i svi smo radili kao tim – lekari, sestre, spremačice“, rekla je ona i dodala da je sada sve lakše.

Nenad Antionijević radi kao vozač u Hitnoj pomoći u Beogradu i kaže da je u prethodnom periodu ta služba radila timski, kako inače radi, i da je to recept za uspeh i pobedu nad pošastima kao što je kovid.

„Imali smo potrebnu opremu. To nam je doprinelo da se uspešno borimo sa tim. Pored toga imali smo i redovne aktivnosti. Nije bilo lako prvo u skafanderu, pa na dezinfekciji“, rekao je on.

Pozvao je građane da slušaju uputstva lekara, jer se jedino tako ekipama hitne pomoći može olakšati posao, da što manje oblače skafandere, da se što manje izlažu riziku, a da mogu da se posvete drugim pacijentima.

„Drugi pacijenti ne biraju svoje bolesti. Ovo na neki način može da se izabere. Možemo da zaštitimo sebe i druge ako smo odgovorni i da budemo svi zajedno jedan veliki tim“, naveo je on .

Ivana Stefanović iz Hitne pomoći kaže da su lekari te službe prvi obukli skafandere.

„Sreća je da smo od samog početka imali svu neophodnu opremu. Uspeh je što najveći broj naših lekara, preko 90 odsto se nije zarazi. To znači da je oprema efikasna“, navela je on.

Ivana je preležala kovid i apelovala na sve da nose maske jer kako je rekla, to je samo neprijatnost, a da je mnogo strašnije ležati u bolnici sa bolešću o kojoj se ne zna mnogo, kako će organizam reagovati na mere koje se primenjuju.

„Taj strah je užasan. Maske i držanje distance je samo jedna neprijatnost u odnosu na to koliko je strašno bolovati od kovida“, navela je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 32°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana