U Kikindi otvorena fabrika „‎Mekafor“ Studio B

Objavljeno: 20.10.2016. 10:00 Izmenjeno: 21.10.2016. 10:59

Francuska fabrika za proizvodnju metalnih delova za automobulsku industriju „Mekafor“, u koju je uloženo četiri miliona evra i koja je zaposlila 80 ljudi, otvorena je u Kikindi.

Za napredak Srbije ne vidim nikakav problem, osim možda spoljnih izazova, jer sve zavisi od nas, naše energije i rada, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić na otvaranju francuske fabrike za proizvodnju metalnih delova za automobulsku industriju „Mekafor“ u Kikindi.

Vučić je, u obraćanju zvanicama, rekao da voli da gleda u budućnost i da se stvari ne menjaju za godinu ili dve dana, ali da ćemo, ukoliko budemo išliu dobrom smeru, na horizontu videti mnogo bolje stvari.

„A kod naših radnika video sam ogromnu želju da napreduju, da urade nešto za sebe, svoju porodicu, grad i zemlju. Mi ćemo se zato truditi da pomognemo na svaki mogući način“, kazao je premijer.

On je dodao da Srbija i Francuska razvijaju sve bolje ekonomske odnose i da trgovinska razmena raste iz godine u godinu, zbog čega će naša zemlja francuskim kompanijama obezbediti najbolje moguće uslove za ulaganje.

Kada je reč o Kikindi, Vučić je rekao da je otvaranje francuske fabrike i odluka da taj grad dobije podzonu sa istim uslovima kao subotička slobodna carinska zona, samo početak industrijske zone u Kikindi.

„To je velika prednost za potencijalne investitore“, rekao je Vučić dodajući da bi za tri-četiri meseca u Kikindu trebalo da dođe još jedna kompanija koja bi zaposlila 400 radnika.

On je podsetio da je na granici sa Rumunijom otvoren granični prelaz, ali da radi samo 12 sati, i da će o tome razgovarati sa rumunskim premijerom 10. novembra u Temišvaru.

„Naći ćemo se i jedna od tema će biti Kikinda. Pokušaćemo da se dogovorimo i napravimo prelaz za kamione, robu, autobuse, da radi 24/7, jer bismo time dodatno doprineli ulaganju i investicijama u ceo Banatski okrug“, rekao je Vučić.

On je zahvalio premijeru Francuske Manuelu Valsu na prijemu u septembru, ističući da je to što je predsednik Vlade Francuske izdvojio 2,5 sata da sa srpskim premiijerom razgovara, velika čast za njega lično i za Srbiju.

„Pomenuo sam te susrete zbog toga što možemo da razgovaramo o većem angažmanu francuskih kompanija“, rekao je Vučić, objasnivši da Srbija ima veliki suficit u budžetu i bolje rezultate nego ikada upravo zato što u našu zemlju dolaze oni koji žele da ulažu.

Fabrika „Mekafor“, u čiju izgradnju je uloženo oko četiri miliona evra, nalazi se u industrijskoj zoni u Kikindi i prostire se na placu od 48.000 kvadrata, koji je Mekafor platio 30 miliona dinara.

Reč je o grinfild investiciji, a Mekafor planira da poveća broj radnika u fabrici.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 17°C

Slaba kiša

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana