U Institutu za majku i dete desetoro dece obolelo, 4 na respiratoru RTS, Tanjug, Prva

Objavljeno: 27.10.2021. 09:48 Izmenjeno: 27.10.2021. 19:11

U Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu od 10 kovid pozitivne dece, četvoro je priključeno na respiratore, a najmlađa je beba od šest meseci. U Dečijoj klinici KBC “Dragiša Mišović“ na lečenju 32 dece.

Profesor Vladislav Vukomanović rekao je za RTS da je sada dvostruko više pregleda dece sa simptomima kovida nego u prošlom talasu.

„Bolest počinje tako što zahvati pluća. Međutim posle stradaju i drugi organski sistemi. Borimo se kako sa osnovnom bolešću tako i sa komplikacijama“, naveo je Vukomanović.

Vukomanović je rekao da je možda potrebno da se ograniči kontakt dece u školskim uslovima i naglasio da epidemiolozi i Krizni štab treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da pređu na onlajn nastavu.

„Što bi u periodu od dve do četiri nedelje pokazalo da li se smanjuje broj zaražene dece“, dodao je.

On je rekao da je pre tri, četiri nedelje bilo vakcinisano 10.000 dece u Srbiji, a mesec i po dana pre toga oko 5.000, što, kaže, ukazuje da ima nekog pomaka.

Vukomanović je naveo i da Fajzer uveliko radi na ispitivanju vakcine za primenu nad decom od 5 do 11 godina.

Kako kaže, još nisu stigla odobrenja, ali veruje da će se to desiti u narednim mesecima.

U “Mišoviću“ na lečenju 32 dece, ima i malih beba

U Dečijoj klinici KBC “Dragiša Mišović“ na lečenju je 32 dece obolele od kovida-19, izjavila je danas rukovodilac te klinike Olivera Ostojić i navela da je među hospitalizovanima najviše beba i tinejdžera.

Ostojić je kazala da se poslednjih nedelja ne smanjuje broj zaražene dece na lečenju u toj ustanovi i da su među obolelima i jednomesečne i dvomesečne beba.

“Druga kategorija po brojnosti su tinejdžeri od 12 do 18 godina starosti. Oni imaju ozbiljnije jednostane i obostrane upale pluća koje su slične upalama kod odraslih i tako se tretiraju“, rekla je Ostojić za TV Prva.

Navela je da je sve više pacijenata kojima je potrebna kiseonička terapiji što, kako kaže, u prethodnim talasima epidemije nije bio čest slučaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana