„U Hrvatskoj vlada klima mržnje i zastrašivanja“ Tanjug

Objavljeno: 25.01.2018. 10:07 Izmenjeno: 25.01.2018. 10:07

Nemački javni radio Dojčlandfunk je objavio veliki prilog o društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, koju opisuje kao zemlju „koja sve više ide udesno“ i u kojoj vlada radikalni politički diskurs u kojem su „ključne riječi neprijatelj, domovina, narod i izdaja“, prenose hrvatski mediji.

„Ulazak u Evropsku uniju nije ništa promenio, u zemlji vlada klima mržnje i zastrašivanja“, konstatuje se u prilogu nemačkog javnog radija, prenosi Index.hr.

Hrvatska je zarobljena u istoriji s kojom se odbija suočiti, a najnoviji primer toga su bile reakcije na samoubistvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

„Premijer Andrej Plenković govorio je o dubokoj moralnoj nepravdi, ne misleći pritom na logore i stalnu paljbu po stambenim područjima, za šta je između ostaloga general osuđen. Nepravednom je premijer smatrao hašku presudu“, navodi nemački radio te napominje i da je u presudi i prvi predsednik Franjo Tuđman naveden kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Citira se socijalni psiholog Dinka Čorkalo-Biruški iz Zagreba, koja kaže da je ključni problem što Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo „glorifikovanje i obožavanje rata“ i „narativ u kojem nije bilo mesta za ništa više nego našu pobedu, naše žrtve i naše patnje“, a na „temelju toga se nije mogao izgraditi pozitivan identitet u javnosti“.

Govoriti o stanju u hrvatskom društvu zvuči kao citiranje iz istorije bolesti nekog duševnog bolesnika, pa ne čudi što je javni razgovor sve žešći i pun retrogradnih pojmova, navodi Dojčlandfunk.

Situacija se pogoršala nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, kada se „završila faza opuštanja i reformi koju je orkestrirala velika nacionalna stranka HDZ“.

U današnjoj Hrvatskoj pojmovi poput „Evrope“, „demokratije“, „ekonomije“ i „izgradnje“ zvuče nestvarno, o njima se govori s cinizmom.

HDZ se opisuje kao stranka koja je proizvela niz velikih korupcijskih skandala, a njen aktuelni predsednik Andrej Plenković je „zarobljenik stranačke desnice“.

„U narativu nacionalnog junaštva za Srbe je rezervisana uloga neprijatelja, osim ako odustanu od svog identiteta i deklarišu se kao Hrvati“, navodi Dojčlandfunk.

Sledeća faza hrvatskog nacionalizma je rehabilitacija ustaškog režima, smatra nemački radio, te dodaje kako se to u delu naroda potiho već dogodilo, pa već postoje „čisto neonacističke teze“ o tome da u konc-logoru Jasenovcu niko nije nastradao tokom Drugog svetskog rata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana