U HR sutra izbori za savete i predstavnike manjina Tanjug

Objavljeno: 04.05.2019. 17:21 Izmenjeno: 04.05.2019. 17:21

Peti izborni ciklus za savete i predstavnike nacionanih manjina u Hrvatskoj biće održan sutra, a na njima će najviše kandidata imati srpska lista, zatim lista albanske manjine, romska i mađarska.

Srpsko narodno veće predlozilo je 1.852 kandidata.

To će biti peti izborni ciklus, odnosno drugi od kada je Hrvatska postala i zvanično deo porodice evropskih naroda.

Izbori za savete i predstavnike nacionalnih manjina ove su godine uređeni posebnim zakonom koji bi trebalo da poboljša njihov položaj i njihovu vidljivost.

Prema podacima iz Državne izborne komisije, na ovim izborima će učestvovati ukupno 558 prihvaćenih lista kandidata za savete i predstavnike, od kojih je njih 179 na regionalnom, županijskom nivou.

Najviše lista ima srpska manjina – 189, a slede albanska nacionalna manjina sa 55 lista i romska i mađarska s po 50 lista.

Prema pisanju hrvatskog portala Novosti, novi saziv saveta će nailaziti na iste prepreke kao i dosad: na diskriminaciju, govor mržnje i ignorisanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Zamenik predsednika SNV, Aleksandar Milošević, koji je aktuelni predsednik zagrebačkog ogranka, kaže da su pomaci u položaju saveta i predstavnika nacionalnih manjina u hrvatskom društvu sitni, iako je od prvih izbora prošlo 16 godina.

„Imamo situaciju da se ne brinemo o klasičnim manjinskim pitanjima kao što su jezik, kultura, obrazovanje, već o pitanjima diskriminacije i građanske ravnopravnosti. Nosimo breme s kojim se teško izboriti. U političkoj atmosferi u kojoj vlada državotvorni nacionalizam s razvijenim govorom mržnje i u kojoj nema pozitivne ekonomije i uređenog pravosuđa nije čudno da su saveti i predstavnici nacionalnih manjina daleko od ostvarivanja svojih prava“, kaže Milošević.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana