U Generalnoj skupštini UN raprava o narkoticima posle 18 godina Tanjug

Objavljeno: 19.04.2016. 10:19 Izmenjeno: 19.04.2016. 10:19

Na posebnoj sednici Ujedinjenih nacija posvećenoj svetskoj borbi protiv narkotika, prvoj takvoj posle skoro 20 godina, danas će se raspravljati o tome da li zemlje veći naglasak treba da stave na kriminalizaciju i kažnjavanje ili na zdravlje i ljudska prava.

Na trodnevnoj sednici Generalne skupštine u sedištu UN u Njujorku okupiće se stotine državnih zvaničnika, predstavnika nevladinih organizacija i civilnog društva.

To je prva sednica posvećena toj temi od 1998. godine, kada je postavljen nedostižan cilj čišćenja planete od nelegalnih narkotika do 2008. Od tada je sve veći broj državnika i stručnjaka kritikovao medjunarodni sistem kontrole narkotika.

Više od 1.000 ljudi, medju kojima su Hilari Klinton, Berni Sanders, Voren Bafet, nekoliko američkih senatora, bivši predsednici Meksika, Kolumbije, Brazila, Švajcarske, ali i umetnici, uključujući Stinga, potpisali su prošle sedmice otvoreno pismo Generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kojem ocenjuju da je borba protiv narkotika propala i u kojem pozivaju da se u svetskoj politici o narkoticima fokus sa kriminalizacije pomeri na zdravlje i ljudska prava.

Globalna komisija za politiku o narkoticima, medju čijim članovima je i bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, u saopštenju prošlog meseca je takodje istakla da treba usvojiti drugačiji pristup problemu, koji uključuje dekriminalizaciju, ukidanje smrtnih kazni za prekršaje povezane s narkoticima i da naglasak treba staviti na lečenje.

Ban je ranije ovog meseca ocenio da bi rešavanje problema trebalo da obuhvati i iskorenjivanje droge i alternativne pristupe, dodajući da će sastanak u Njujorku obezbediti „forum za razmatranje kompletnog opsega mogućnosti“.

„Samo objedinjen pristup usmeren na razvoj, bezbednost, upravljanje, javno zdravlje i ljudska prava može da se na efikasan način bavi izazovima koje postavlja problem narkotika“, kazao je generalni sekretar UN.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana