U decembru se očekuje kredit od MMF-a od 2,4 MLRD evra tanjug

Objavljeno: 15.11.2022. 12:27 Izmenjeno: 15.11.2022. 12:28

„Očekujemo visok nivo inflacije i u nerednih nekoliko meseci ali ne očekujemo rast veći od jednog procenta i borićemo se da je snizimo“, istakla je Tabaković.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da je Srbija sa MMF-om privela kraju dogovore o kreditu od 2,4 milijardi evra po kamatnoj stopi od tri odsto i da se očekuje da on u decembru bude odobren.

Ona je navela da će ta sredstva biti korišćena kao direktna podrška budžetu za ublažavanje uticaja svetskih šokova na Srbiju.

„Bolje je da od MMF-a uzmemo kredit po kamatnoj stopi od oko tri odsto, nego da se kao Rumunija i druge okolne države EU zadužujemo na komercijalnom tržištu po stopama od sedam do osam procenata. Ne znači da će svih 2,4 milijardi evra biti uzeto, nego će vlada odlučivati o tome kada i koliko će tih sredstava biti povlačeno“, objasnila je Tabaković na predstavljanju novembarskog izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla i da je Srbija ove godine ostvarila visok priliv deviza zahvaljujući turizmu kroz koji je zarađeno više od 700 miliona evra, jačanju izvoza koji je 32,2 odsto veći u oktobru bio nego prošle godine i direktnim stranim investicijama koje su za prvih devet meseci iznosile 3,8 milijardi evra.

Tabaković je rekla i da ne može da tvrdi da je vrh inflacije dostignut, jer je situacija u svetu nepredvidiva i očekuje se da glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije uđu u recesiju.

„Ja ne tvrdim da je ovo vrh inflacije. Kako možemo to da tvrdimo, kada je stanje nepredvidivo“, naglasila je Tabaković.

Ona je objasnila da cene energenata i berzanskih proizvoda, kao i očekivana recesija značajno utiču na našu mogućnost izvoza ka najvećim spoljnotrgovinskim parterima kao što su Nemačka, za koju se sa sigurnošću očekuje recesija, i Italiju.

„Očekujemo visok nivo inflacije i u nerednih nekoliko meseci ali ne očekujemo rast veći od jednog procenta i borićemo se da je snizimo“, istakla je Tabaković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana