U Briselu počeo sastanak lidera EU 27 i Zapadnog Balkana tanjug

Objavljeno: 23.06.2022. 10:45 Izmenjeno: 24.06.2022. 12:44

Pred početak sastanka EU 27 i sa šest zapadnobalkanskih lidera, predsednik Srbje na kratko se susreo sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom.

(John Thys, Pool Photo via AP)

Lideri EU i Zapadnog Balkana počeli su oko 10.00 časova sastanak u Briselu na kome se razgovara o načinima za jačanje integracije regiona u EU.

Sastanku prisustvuju lideri svih šest zapadnobalkanskih partnera, a Srbiju predstavlja predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Predstavnici EU su pred ovaj sastanak poručili da je važno da se nakon 20 godina od davajanja EU perspektive zemljama Zapadnog Balkana proces njihovog pristupanja ”revitalizuje” kroz bržu integraciju zapadnobalkanskih partnera sa EU tokom procesa pristupanja.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučcić je dolazeći na sastanak sa EU liderima izjavio da je zahvalan na svemu što je EU učinila za region, ali i naglasio da će Zapadni Balkan nastaviti da se bori za sebe i svoju poziciju u okviru evroinetegracija.

Očekuje se da se po završetku ovog sastanka medijima u Briselu obrate predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, a nakon toga uslediće i zajednička konferencija za novinare predsednika Srbije i premijera Albanije i Sevrene Makedonje.

U nastavku dana i sutra, lideri EU 27 odrzaće svoj rednovni junski samit posvećen gepolitičkoj situaciji u Evropi, a očekuje se i da Ukrajina i Moldavija dobiju „zeleno svetlo“ za status kandidata za članstvo u EU.

Vučić: Verujemo u evropsku budućnost Srbije i regiona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, dolazeći na Samit EU-Zapadni Balkan, da je tu da razgovara o evropskoj budućnosti regiona, te da veruje da će biti dobrih zaključaka za Zapadni Balkan.

Odgovarajući na pitanja stranih novinara, Vučić je pojasnio da je sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, uoči odluke o dolasku u Brisel, razgorao o pitanju odnosa Severne Makedonije i Bugarske, budući da neke zemlje u EU žele da blokiraju početak pregovora Skoplju i Tirani.

“To je bio razlog, o tome smo razgovarali. Ali smo ovde, ovde smo da razgovaramo o evropskoj budućnosti i verujemo da će biti dobrih zaključaka za Zapadni Balkan”, rekao je Vučić i dodao da će biti dobro ako se do njih dođe, a ako ne, svakako smo, kaže, zahvalni Uniji na investicijama i donacijama.

Uradićemo sve da sačuvamo sebe, dodao je Vučić.

Na pitanje u vezi sa Ukrajinom, Vučić je rekao da je Srbija u Generalnoj skupštini UN već glasala protiv ruske agresije na Ukrajinu, i da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, kao što, ističe, podržava i teritorijlani integritet Srbije, što, konstatuje, nije slučaj sa većinom zemalja EU.

Dodao je da je to veoma komplikovano pitanje, te da nema sumnje da će se danas u Briselu i o tome razgovarati.

“Mi poštujemo sebe, barem mislimo da poštujemo sebe malo više od nekih drugih”, rekao je Vučić.

Na pitanje o predlogu Slovenije da se BiH dodeli status kandidata, Vučić je rekao da je uvek za napredak svih balkanskih zemalja na EU putu.

Vučić:Srbija sedi na svojoj stolici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na pitanje medija iz regiona, da li očekuje kritike na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu zbog neuvođenja sankcija Rusiji, da ima spreman odgovor na te kritike i poručio da Srbija sedi na svojoj stolici.

„Očekivao ili ne očekivao, dobiće odgovor“, rekao je Vučić, na pitanje novinarka iz Hrvatske koji ga je pitao kako gleda na to što su premijer i predsednik Hrvatske izjavili ranije da Srbija više ne može sedeti na dve stolice.

„Srbija sedi na svojoj stolici i nisu vaš premijer i vaš predsednik oni koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Ali, im čestitam na tome što bi mnogo želeli da vode politiku Srbije. To pokazuje kakav je značaj Srbije i želim im sve najbolje.

Na pitanje da prokomentariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao ranije da očekuje da Srbija prizna Kosovo, Vučić je kratko odgovorio:

„I ja sam njemu rekao, da mi to ne očekujemo“.

 

 

Mišel: Zapadni Balkan je prioritet EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je, pred Samit EU, da se Unija nalazi pred odlučujućim trenutkom, geopolitički važnim, pošto će biti donete odluke u korist stabilnosti i prosperiteta.

Izrazio je uverenje da će na Samitu EU biti doneta odluka o statusu kandidata za Ukrajinu i Modlaviju, kao i jasna evropska perspektiva za te dve zemlje i Gruziju.

„Imamo važan sastanak sa liderima Zapadnog Balkana, i postoji želja da unesemo novu energiju u naš proces. Imamo trenutno problem u Bugarskoj i pokušavamo da stavimo predloge na sto da bi bili u mogućnosti da što pre otpočnemo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. To nam je sada glavni prioritet i učinićemo sve da u tome napredujemo“, rekao je Mišel novinarima.

Kazao je i da su svi napori koje je BiH preduzela na putu u EU imali pozitivne efekte na smanjenje tenzija i da će EU učiniti sve da institucije te zemlje budu funkcionalne.

„Ovaj samit je od geopolitičkog značaja, jer ćemo doneti odluke u korist stabilnosti i prosperiteta. Zapadni Balkan je prioritet za nas i angažovaćemo se da unesemo novu energiju u proces integracije“, naglasio je Mišel.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana