Brisel: Nastavljeni ekspertski razgovori Beograda i Prištine Tanjug

Objavljeno: 05.09.2020. 08:50 Izmenjeno: 06.09.2020. 21:02

Nastavljeni ekspertski razgovori  timova Beograda i Prištine, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa kome posreduje EU.

U pitanju je četvrti sastanak na eskertskom nivou od ponovnog pokretanja dijaloga Beograda i Prištine u julu ove godine.

U Briselu su najavili da će dve delegacije tokom vikenda razgovarati o već započetim temama koja se tiču nestalih i rasaljenih lica, ali i ekononomskih odnosa.

Iako na prethodne tri runde ekspertskih sastanaka, po oceni delegacije Beograda, nije došlo do zadovoljavajućeg napretka, EU posrednici očekuju da se tokom subote i nedelje ”finalizuju razgovori po započetim temama” kako bi se na sastanku predsdnika Aleksandra Vučića i premijera Avdulaha Hotija 7. septembra u Briselu otvorile tri nova poglavlja: položaj nevećinskih zajednica, međusobna potraživanja i imovina.

Očekuje se da im se u nedelju, po povratku iz Vašingtona, priključe šefovi pregovaračkih timova Marko Đurić i Skender Hiseni.

U diplomatsikim izvorima u Briselu za Tanjug je rečeno da EU posrednici u dijalogu žele da tokom subote i nedelje na ekspertskim razgovorima postignu dogovore o već započetim temama, kako bi lideri u ponedeljak mogli da otvore tri nove teme razgovora.

„Kao deo sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, sastanak na viskom nivou u ponedeljak baviće se aranžmanima nevećinske zajednice i rešavanjem međusobnih finansijskih potraživanja i imovine“, najavio je portparol EU Peter Stano.

Stano je potvrdio da će u ponedeljak 7. septembra šef diplomatije EU Žosep Borel i specijalni EU predstavnik Miroslav Lajčak biti domaćini srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Avdualhu Hotiju na novoj rundi visokog političkog dijaloga Beograda i Prištine.

U Briselu se nezvaničmo može čuti da EU posrednici planiraju da intenziviraju dijalog Beograda i Prištine tako što će se eksperti sastajati svakih 10 dana, a lideri – svake tri nedelje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Delimično oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana