Voz BG-PR moguć preko dva pravca: Kraljeva i Merdara Tanjug

Objavljeno: 27.01.2020. 08:59 Izmenjeno: 28.01.2020. 10:57

U narednom periodu očekujemo konkretna rešenja o obnavljanju železničke linije Beograd – Priština, poručio Marko Đurić iz Berlina posle razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD-a Ričardom Grenelom.

Železnička veza između Beograda i Prištine, koja je danas bila tema sastanka u Berlinu iniciranog u dogovoru specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, može biti ostvarena preko dva pravca: preko Kraljeva i preko Merdara.

Prvi pravac bi mogao da bude pruga Beograd-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Priština, koja je duga 366 kilometara, a drugi – pruga Beograd – Lapovo – Niš- Doljevac – Kuršumlija – Priština, u dužini od 388 kilometara, saznaje Tanjug u srpskim železnicama.

Kada je reč o pružnom pravcu Beograd-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Priština, železnički saobraćaj se sada odvija do stanice Kosovska Mitrovica Sever.

Na pruzi Beograd – Lapovo – Niš – Doljevac – Kuršumlija – Priština, vozovi idu do Merdara.

Pruga od Merdara do administrativne linije je neprohodna, jer je tunel na samoj granici urušen 1999. godine u bombardovanju.

Železnica na teritoriji KiM je, inače, u veoma lošem stanju i u toku su rekonstrukcije.

U Berlinu je danas održan sastanak o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između Beograda i Prištine u Berlinu i trajao je duže od tri sata.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić je, posle razgovora sa Grenelom o železničkoj liniji Beograd – Priština, rekao da se konkretnim rešenjima nada u predstojećem periodu.

„Sa ambasadorom Grenelom smo imali sastanak o obnavljaju železničkog saobraćaja između centralne Srbije i KiM i nadam se da ćemo u predstojećem periodu doći do konkretnih rešenja, koja će olakšati kretanje ljudi i robe, a privredi i građanima doneti korist“, rekao je za Tanjug Ðurić, koji je predvodio delegaciju Srbije na sastanku u Berlinu.

Ðurić nije izneo detalje razgovora.

Na sastanaku o obnavljanju železničkog povezivanja Beograda i Prištine učestvovali su predstavnici nadležnih resora i eksperti za železnicu i puteve, obe strane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Oblačno

Petak
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana