U Beogradu se obeležava Evropska nedelja mobilnosti Tanjug, Beoinfo

Objavljeno: 16.09.2019. 11:05 Izmenjeno: 17.09.2019. 08:47

Grad Beograd se od 16. do 22. septembra pridružuje evropskim i svetskim gradovima koji obeležavaju Evropsku nedelju mobilnosti.

foto Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je sve Beograđane da uzmu učešća u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti koja počinje danas i traje do nedelje 22. septembra. Grad Beograd će organizovati niz manifestacija i zatvaranjem pojedninih ulica za saobraćaj i pružanjem usluge iznajmljivanja javnih bicikala omogućiće svojim građanima da doprinesu zdravijem i odgovornijem odnosu prema okolini.

Gradonačelnik je istakao da je u ovu akciju uključeno 2.500 gradova i da je uveden radi uspostavljanja zelene hijerarhije u saobraćaju i davanja prednosti pešacima i biciklistima, kao i drugim prevoznim sredstvima koji ne ugrožavaju prirodu.

–Beograd će dati doprinos tako što će svakog dana biti organizovan program u skladu sa Nedeljom mobilnosti. Danas smo na Topličinom vencu i želimo da promovišemo nove pešačke zone od Pop Lukine do Čubrine ulice, deo Ulice Kralja Petra, zatim ulica Strahinića bana od Skadarske do Francuske i Vuka Karadžića, od Cara Cara Lazara do Čubrine – najavio je Radojičić.

On je rekao da se danas posebno daje akcenat na bezbednost dece u saobraćaju i promovišu obeležene nove zone oko škola „Duško Radović” na Novom, Beogradu, „Vuk Karadžić” u Ripnju, „Pavle Popović” u Vraniću, zatim kod OŠ „Dositej Obradović”  u Umci, „Jefimija” u Obrenovcu i „Rudovci” u Malim Crljenima.

–Od velikog značaja je bezbednost dece u saobraćaju, posebno u zonama škola, te želimo da danas posebno skrenemo pažnja na ovu akciju – rekao je gradonačelnik.

Govoreći o spremnosti Beograda da bude zdraviji grad, gradonačelnik je istakao da je u prethodnom periodu izgrađeno 80 kilometara biciklističke staza.

–U naredne četiri godine u planu je da se uradi 120 kilometara ovih staza, tako da njihova ukupna dužina u našem gradu bude 200 kilometara. Omogućićemo građanima da više koriste bicikl kao prevozno sredstvo. U ovoj nedelji promovisaćemo servis javnih bicikala kako bi građani mogli da ih iznajme i svakodnevno koriste – rekao je on.

Prema njegovim rečima i drugih dana biće organizovani sadržaji u cilju promovisanja električnih prevoznih sredstava kako bi se smanjila koncentracija prevoznih sredstava koji koriste neobnovljivu energiju.

–U petak ćemo promovisati „Samo ne autom” to jest da se ugase automobili, a u nedelju ćemo organizovati vožnju biciklima i pešačenje. Tako ćemo se pridružiti Evropi i skrenuti pažnju da se i mi borimo sa ovim problemom zagađenosti izduvnim gasovima, kao i da želimo da se hijerarhija u saobraćaju promeni – rekao je Radojičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Subota
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana