Protesti u Banjaluci bez incidenata Tanjug

15. 05. 2016. 13:02:27

Skupovi vlasti i opozicije u Banjaluci završeni su bez incidenata, a Trg Krajina, gde je održan protest podrške vlasti i park gde je bila opozicija, čiste komunalne službe.

Učesnici mitinga u organizaciji vlasti, iz cele RS – Dervente, Trebinja, Srbca, Kotor Varosi, posle skupa su se uputili ka svojim autobusima, parkiranim na staroj autobuskoj stanici u tom gradu.

Učesnici antivladinog protesta takođe su „u miru“ napustili park “Mladen Stojanović”.

 

Dodik: RS je država, a bez države nema slobode

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je RS država, da je sposobna da se brani demokratskim sredstvima, a da se mitingom „Srcem za Srpsku“ brani od izdaje.

„Danas branimo RS od unutrašnje izdaje, a izdaja je kad odete u Sarajevo i klimate glavom, kad u Sarajevu ne smeš da braniš RS, kad ne smeš da kažes da voliš Srbiju… To je izdaja“, rekao je Dodik.

On je istakao da je RS država, i dodao da srpski narod naučio da je sloboda jednako država i da bez države nema slobode.

„Zato moramo da se borimo za državu, a naša država je RS, ne interesuju nas belosvetski hohštapleri koji kažu da RS nije država – RS je država“, poručio je Dodik i dodao da srpski narod ima dve države – Srbiju i Republiku Srpsku.

Dodik je naveo i da RS hoće mir i slobodu za sve, jer je srpski narod kroz istoriju donosio slobodu svima.

„Branio sam Republiku srpsku po mnogim svetskim kancelarijama. RS mora da bude poštovana, ona ima svoj život“, rekao je Dodik, istakavši da RS nije remetilački faktor.

Ne želimo, kazao je, da se na RS gleda kao da je ona pretnja drugima.

On je istakao da RS ne može biti predmet potkusurivanja i naglasio da RS ne želi da bude predmet progona.

„Mi kažemo – nemojte nam dirati RS, ne možemo vam ništa dati od nje, jer ako damo nju, dajemo svoje srce, ljubav i slobodu, ako nema slobode nema ni države“, rekao je Dodik i dodao da Banjaluka danas ispisuje svoje najsvetlije stranice istorije.

Dodik je, komentarišući skup opozicije, rekao da je na mitingu vlasti sedam puta više građana, ali je upozorio da im „ne pada na pamet“ da prave inicidente.

„Tamo su naši, prijatelji, braća, kumova, ali o zabludi onih koji ih vode brzo će shvatiti. Branimo RS od unutrašnje izdaje. Izdaja je kada odete u Sarajevo i klimate glavom, kad u Sarajevu ne smeš da kažeš da si Srbin, ne možeš da braniš Srbiju…“, naveo je Dodik.

On je rekao da je Banjaluka današnjim okupljanjem poručila da nema ništa protiv drugih I drugačijih I da ih poštuje I uvažava, a ne kao što Bosiću smeta, istakao je,  patrijarh koji poziva za mir, a ne smeta mu Davutoglu koji u Banjaluci veliča Aliju Izetbegovića.

On je pozvao okupljene da se raziđu u miru, poručivši da RS nije nikakav remetilački faktor, te da je današnjim skupom opokazuje da je za mir i stabilnost.

Dodao je i da je RS pokazala da u istom danu, na razdaljini od kilometra, mogu da se održe dva skupa različitih političkih poruka, da nikome ništa ne fali i da ne bude sukoba.

Navodeći da je BiH „rovit prostor“ i da je izložena delovanju radikalnih i terorističkih pokreta, Dodik je rekao da se muslimanima mora preneti da se zna da nisu svi teroristi i da treba da pomognu da se izborimo protiv najezde terorizma koja ugrožava sve.

 

Opozicija ispostavila šest zahteva vlasti

Antivladin protest opozicije u Banjaluci završen je danas, nakon što je lider SDS Mladen Bosić pročitao šest zahteva, među kojima i raspisivanje prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora i formiranje prelazne vlade.

Učesnici protesta u Parku “Mladen Stojanović” su se potom uputili u šetnju suprotno od Trga Krajina, na kojem je miting održala vlast na čelu sa predsednikkom RS Miloradom Dodikom.

Među zahtevima opozicije, osim prevremenih izbora i formiranja prelazne vlade, koja bi te izbore sprovela, a bili bi održani istovremeno sa lokalnim, u oktobru, su i: isplata dečjih dodataka, podsticaja poljoprivredicima i boračke naknade, zatim stavljanje van snage odluku o poskupljenju električne energije, kao i prestanak davanja koncesija nad prirodnim resursima RS.

Bosić je takođe u ime opozicije zatražio da aktuelna vlast rasvetli politička ubistva i korupcionaške afere, a,  kao šesta tačka, zatraženo je uvođenje prirodne uprave u RTRS, kako bi, kako je rekao, počela nepristrano da izveštva.

Bosić je u obraćanju prisutnimau poručio da niko ne može da podeli srpski narod jer se on nije delio ni kada je bilo najteže.

Za one koji su danas bili na Trgu Krajine, na protestu vladajuće koalicije, Bosić je rekao da im oni nisu neprijatelji, već braća I da ih je na taj protest naterala muka i strah od gubitka posla.

„Oni su osiromašili naš narod i sa njima ćemo imati posla”, poručio je Bosić.

Mitingu opozicije su, sudeći prema transparentima, prisustvovali žitelji Banjaluke, Pala, Dervente, Zvornika, Srebrenice, Bijeljine, Foče…

Član Predsednisdtva BiH Mladen Ivanić istakao je da je današnji skup opozicije velika pobeda naroda nad režimom i istine nad laži.

„Ovo je pobeda normalne sredine nad doktaturom i demokratije nad autokratijom“, rekao je Ivanić.

On je poručio i da građani RS ne treba da brinu šta će biti sa njom.

„RS je sigurna. Branićemo je u Sarajevu na najbolji način i ništa nećemo učiniti protiv RS i njenih građana“, naglasio je Ivanić.

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić istakao je da Banjaluka nema prava da trpi Dodika.

Predsednik Napredne Srpske (NS) Adam Šukalo istakao je da današnji skup nije skup opozicionih partija, već najveći protest naroda RS, optužujući predstavnike vlasti da pljačkaju državu i da građani tome moraju da stanu na put.

„Republika Srpska je veća od svih nas, ali je mala za ovoliku pljačku“, rekao je Šukalo i dodao da RS više ne može da podnese aktuelni režim.

Simpatizeri opozicije nosili su zastave Srbije, zastave političkih partija koje čine Savez za promene i transparente „Nije ovo Sicilija, dosta je kumovi“, „Možete kako hoćete, ali ne možete dokle hoćete“, „Oterao si naše mlade, budućost nam ti ukrade“. . .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Subota
Pretežno sunčano

Max: 6°C
Min: -3°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana