Polovina pacijenata u Areni na kiseoničkoj terapiji Studio B

Objavljeno: 28.10.2020. 12:04 Izmenjeno: 28.10.2020. 12:56

Od ukupnog broja pozitivnih na korona virus, najviše ih je u Beogradu. U privremenoj Kovid bolnici u Štark areni nalazi se 61 pacijent, a situacija se menja iz minuta u minut, pošto se beleži povećan broj pregleda. Najmlađi pacijent u Areni ima dvadeset jednu godinu, a najstariji osamdeset osam.

Rast broja hospitalizovanih pacijenata u Srbiji i popunjenost kovid bolnica u Beogradu između 60 i 70 odsto kriterijumi su koji su vodili nadležne da pređu na kapacitete privremenih bolnica.

Privremena bolnica u Štark areni beleži povećan priliv pacijenata, a samo u toku jučerašnjeg dana njihov broj je udvostručen. Reč je o pacijentima različite starosne dobi koji imaju lakšu ili srednje tešku kliničku sliku.

Rukovodilac ove privreme bolnice Dr Vlado Batnožić kaže da se polovina pacijenata nalazi na kiseoničkoj terapiji.

„Trenutno imamo 61 pacijenta, od toga petnaest žena i četrdeset šest muškaraca. Najmlađi pacijent ima dvadeset jednu godinu, a najstariji osamdeset osam godina. U ovom trenutku imamo i tri studenta. Kao što vidite u toku jučerašnjeg dana primili smo novih 27 pacijenata i njihov broj se naglo povećava.  Radi se o ozbiljnim pacijentima, svi imaju parenteralnu terapiju i jednostranu ili obostranu upalu pluća, a polovina njih je na kiseoničkoj terapiji. Mi konstantno pratimo njihovo stanje, rade se jutarnje i popodnevne vizite, lekari i medicinske sestre su non-stop uz njih, a u toku jučerašnjeg dana imali smo nekoliko premeštaja u druge zdravstvene ustanove“, precizira dr Batnožić.

Smeštajni kapacitet Arene proširen je za 150 novih kreveta i sada ukupno broji  510 ležajeva. U privremenoj bolnici u beogradskoj Štark areni rade lekari i medicinske sestre iz petnaest zdravstvenih ustanova u tri smene.

Trenutno u Areni radi dvadeset lekara i trideset medicinskih sestara, ali kako sada stvari stoje, ukoliko se nastavi ovakav priliv pacijenata, taj broj ćemo danas povećati  na 30 lekara i 40 medicinskih sestara, kaže dr Batnožić i moli sve naše sugrađane da nose maske i pridržavaju se svih mera jer, kako kaže, ako to ne budu činili Arena će vrlo brzo da se popuni.

Kroz privremenu bolnicu u Štark areni u prethodnom periodu prošlo je više od 400 pacijenata. I pored toga, nijedan medicinski radnik koji zbrinjava pacijente u Areni nije bio zaražen korona virusom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 8°C
Min: 1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana