Tužilaštvo se žalilo na oslobađajuću presudu Maji Adrovac Tanjug

Objavljeno: 12.10.2016. 16:06 Izmenjeno: 12.10.2016. 16:06

Više javno tužilaštvo u Beogradu uložilo je žalbu na presudu kojom je u junu zbog nedostatka dokaza Maja Adrovac oslobođena od optužbi da je pomogla N.N. osobi u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine.

Žalba na prvostepenu presudu Višeg suda podneta je Apelacionom sudu u Beogradu, precizirala je za Tanjug portparol tužilaštva Tatjana Sekulić.

S obrizom da je presuda oslobađajuća, tužilaštvo je predložilo da se presuda preinači i Adrovac proglasi krivom i osudi, ili da se presuda ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja, jer smatra da su njom povređene odredbe krivičnog postupka.

Apelacioni sud može presudu da potvrdi i pravosnažno oslobodi Maju Adovac, može i da usvoji žalbu tužilaštva pa da preinči presudu ili da je ukine i naloži ponavljanje suđenja.

Viši sud u Beogradu je 17. juna zbog nedostatka dokaza Maju Adrovac oslobodio od optužbi da je pomogla N.N. osobi u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine i istom odlukom joj ukinuo kućni pritvor uz elektronski nadzor u kojem je bila od kraja aprila, dok je prethodnih devet i po meseci bila u klasičnom pritvoru.

Maja Adrovac je optužena za teško ubistvo u pokušsaju izvršeno pomaganjem.

Sud je međutim zauzeo stav da DNK tragovi nađeni na čaurama ispaljenim na Beka nisu bili dovoljni da ubede veće da je Maja Adrovac pomogla NN izvršiocu i dala mu sredstvo izvršenja (metke).

Za krivično delo za koje se tereti sud smatra da je potrebno da je optužena imala „svest o zajedničkom delovanju sa NN izvršiocem“, a što prema stavu suda tužilaštvo nije dokazalo.

Beko, koji je prilikom napada zadobio teške telesne povrede od upucavanja, inače nije prepoznao Maju Adrovac kao napadača, a tokom postupka je tražio da se otkriju nalogodavci i izvršioci napada na njega.

Maja je supruga i majka dvoje dece Ivana Adrovca, koji je proletos uhapšen u Švajcerskoj zbog više drugih krivičnih dela.

Optužnicom se Maji Adrovac na teret stavljalo da je „neutvrđenog dana tokom 2014. godine, sa umišljajem pomogla N.N. osobi u izvršenju krivičnog dela“.

Ona je, navodi se u optužnici, „nepoznatom izvršiocu stavila na raspolaganje municiju koja se koristi za pištolje marke „sig sauer“ model P-210 i „zbrojovka 75″, i tako omogućila da je koristi što je i učinio kada je s umišljajem pokušao da ubije Milana Beka“.

Međutim, u julu ove godine je zbog pokušaja ubistva Beka uhapšen Aleksandar Zdravković koji je u dalje u pritvoru.

U okviru istrage protiv njega koja je u toku, Beko će biti saslušan u novembru.

Zdravkoviću se na tert stavlja teško ubistvo u pokušaju.

Pokušaj ubistva Beka dogodio se 14. novembra 2014. godine u popodnevnim časovima ispred njegove kuće u Beogradu, kad je na njega ispaljeno više hitaca.

Mediji su preneli ranije da su na mestu pokušaja ubistva Beka pronađene četiri čaure metka PPU 9 mm „luger“, kao i da je to municija domaće proizvodnje koju koriste „sig sauer“ i „zbrojovka“ i da se proizvodi u fabrici „Prvi partizan“ iz Užica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana