Tusk: Znatno smanjen ilegalni tok migracija Tanjug

Objavljeno: 24.04.2016. 14:57 Izmenjeno: 24.04.2016. 14:57

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da je prošlomesečni sporazum između Turske i EU o rešenju problema priliva migranata počeo da daje rezultate.

„Videli smo znatno smanjenje toka ilegalnih migracija“, rekao je Tusk, prenosi BBC.

On je tokom posete Turskoj pohvalio tu  zemlju kao „najbolji primer“ za to kako izbeglice treba da budu tretirane.

Tusk je na pres konferenciji u Gaziantepu u Turskoj juče  izjavio da će EU izdvojiti milijardu evra ovog leta na projekte kojim bi bio poboljšan život sirijskih izbeglica, preneo je AP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da se zalaže za formiranje specijalnih bezbednih zona u Siriji u blizini granice sa Turskom gde bi izbeglice mogle da nađu utočište.

„Ja sam ponovo zatražila da uspostavimo zone gde se primirje posebno primenjuje i gde može biti garantovan veliki nivo bezbednosti“, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim i zvaničnicima EU u Gazijantepu.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da sporazum Turske i Evropske unije o readmisiji migranata neće biti u potpunosti sproveden ukoliko turskim državljanima ne budu ukinute vize za putovanja u zemlje članice EU, preneo je Rojters.

On je, govoreći na konferenciji za novinare na kraju posete delegacije EU na visokom nivou jugoistočnoj Turskoj, rekao i da je vizna liberalizacija ključna, izrazivši uverenje da će EU učiniti potrebne korake kako bi sporazum o migrantima bio u potpunosti ispoštovan.

Davutoglu je u subotu popodne dočekao na aerodromu u Gaziantepu, kod granice sa Sirijom, nemačku kancelarku Angelu Merkel, predsednika Saveta EU Donalda Tuska i potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa, koji su doputovali u Tursku u pokušaju da daju zamajac primeni sporazuma EU i Ankare o rešavanju izbegličke krize.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Oblačno

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana