Tusk: Vredelo je čekati na ovakav ishod Tanjug

Objavljeno: 02.07.2019. 20:53 Izmenjeno: 03.07.2019. 11:33

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je  da su lideri EU bez protivljenja, uz uzdržanu Nemačku, dogovorili paket imenovanja za sve četiri vodeće pozicije institucija Unije.

Foto : Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)

„Bilo je potrebno više nego što smo planirali, ali sve smo postigli na vreme. Dogovorili smo ceo paket pre prve sesije Evropskog parlamenta“, rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Briselu.

Tusk je podsetio da je pre pet godina EU liderima bilo potrebno tri meseca da donesu odluku o imenovanjima, a da su ovoga puta to učinili za ”samo” tri dana.

”Izabrali smo dve žene i dva muškarca za ključne pozicije. To je savršen rodni balans. Vredelo je čekati na ovakav ishod”, izjavio je Tusk.

On je objavio da je Evropski savet predložio Ursulu fon der Lejen za buduću predsednicu Evropske komisije i nominovao Kristinu Lagard za kandidata za predsednicu Evropske centralne Banke.

Šarl Mišel je izbran za budućeg predsednika Evropskog saveta i Evro samita, a Žozef Borel nominovan kao kandidat za Visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednost, naveo je Tusk

”Sada je na Evropskom parlamentu da razmotri nominaciju Ursule fon der Lejen za mesto predsdnice Komisije. Ako bude izabrana, biće prva žena koja će voditi Evropsku komisiju”, naveo je on.

Tusk je ocenio da je Šarl Mišel kao belgijski premijer ”idealan za pronalaženje konsenzusa i izgradnju jedinstva” među zemljam članicama.

”Žozep Borel kao ministar spoljnih poslova i nekadašnji predsednik Evropskog parlamenta biće jak predstavnik i branitelj interesa i vrednosti EU u svetu”, ocenio je Tusk.

Prema njegovim rečima, Kristin Lagard će sa međunarodnim iskustvom i sa pozicije direktora Međunarodnog monetarnog fonda biti ”savršen i nezavisan” predsednik ECB.

”Evropski savet je uzeo u obzir namere Ursule fon der Lejen da nominuje Fransa Timermansa i Margaret Vestager za prve potpredsdnike Evropske komisije. Očekujemo da Ursula fon der Lajen ispoštuje i odgovarajući geografski balans u svom timu potpredsednika”, poručio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta očekuje da novi predsednik Evropskog parlamenta u prve dve i po godine bude neko iz grupe Socijaldemokrata, a u druge dve i po godine neko iz porodice Evropske narodne partije.

”To je naše političko mišljenje, a ne namera. Svi lideri su naglasili da je na Parlamentu da donese tu odluku”, kaže Tusk.

On nije hteo da prejudicira da li će Evropski parlament prihvatiti nominacije Evropskog saveta.

”Zato parlament i postoji, da postavlja pitanja, debatuje i odlučuje. Nadam se da će politički lideri učiniti sve da ubede naše kolege u Parlamentu da podrže ovaj projekat”, rekao je Tusk.

On je najavio da će lično otputovati u Strazbur da bi poslanicima Evropskog paralmeta predstavio i obrazložio paket imenovanja.

Tusk je ocenio da procedura ”vodećih kandidata”, za koju se zalagao Evropski parlament, nije bila i ”zakonska obaveza”, ali da je Evropski savet, prema njegovom mišeljnju, kroz predstavljeni paket imenovanja pokazao poštovanje, kako prema kandidatima sa evropskih izbora, tako i prema samoj ideji vodećih kandidata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana