Tržište rada stabilno, povećanje cena resursa izazov Tanjug

Objavljeno: 18.02.2022. 12:17 Izmenjeno: 18.02.2022. 12:17

PKS navodi da, s druge strane, visoke cene resursa i tražnja na domaćem tržištu predstavljaju izazove sa kojima se najveći deo privrede suočava početkom ove godine.

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je  da anketa sprovedena među srpskim privrednicima pokazuje da je situacija na tržištu rada stabilna i da većina očekuje rast ili nepromenjen nivo prometa usluga i dobara.

Rezultati ankete PKS-a „Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji“, u kojoj je 1.571 preduzeće ocenilo svoje poslovanje u četvrtom kvartalu prošle i iznelo očekivanja za prvi kvartal ove godine pokazuju da su privrednici umereni optimisti kada je reč o povećanju izvoza u prvom tromesečju 2022. i planiraju veći obim investicija.

„Troškovi inputa u poslednjem tromesečju 2021. povećani su kod 72 odsto ispitanika u odnosu na treći kvartal prošle godine, najviše u drvnoj industriji i poljoprivredi. Više od polovine anketiranih očekuje da će poslovna klima u prvom tromesečju ove godine ostati nepromenjena, četvrtina da će biti poboljšana, a 23 odsto očekuje lošiju poslovnu klimu u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine“, saopštila je PKS.

Dodaje se da je većina kompanija u četvrtom kvartalu prošle godine zadržala ili čak povećala broj zaposlenih, a smanjenje broja zaposlenih ni u prvom kvartalu ove godine ne očekuje 92 odsto ispitanih preduzeća.

Ističe se da čak 61 odsto preduzeća očekuje veći ili nepromenjen promet na početku 2022. godine.

„Privrednici očekuju povećanje izvoza u prva tri meseca ove godine, a tri četvrtine isti ili povećan obim uvoza u odnosu na kraj prošle godine. Rezultati anktete pokazuju da čak 87 odsto kompanija planira veći ili isti nivo investicija u odnosu na prošlu godinu, najviše u građevinske objekte i zemljište, uvoznu i domaću opremu“, navodi PKS.

Ocenjuje se da ohrabruje podatak da je 78 odsto anketiranih ukazalo da ima dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a kada je u pitanju likvidnost, sa najvećim izazovom se suočavaju turizam i ugostiteljstvo, drvna industrija i komunalne delatnosti.

Anketa pokazuje da su preduzeća prošle godine najviše koristila sopstvena sredstva za poslovanje, čak 80 odsto firmi, a kredite tek 17 procenata, dok je podsticaje državnih institucija i lokalnih samouprava koristilo 40 procenata kompanija.

Napominje se da anketirana preduzeća zapošljavaju više od 285.000 radnika, a prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2020. godinu, ostvarila su 21,7 milijardi evra prihoda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana