Trilateralni sastanak Vučića, Zaeva i Rame o „malom Šengenu“ Tanjug

10. 10. 2019. 11:48:22

U Novom Sadu održan trilateralni sastanak Srbije, Albanije i Severne Makedonije, a predsednik Srbije Aleksandar Vučic domaćin je premijerima dve zemlje Zoranu Zaevu i Ediju Rami na samitu čija je glavna tema bolje povezivanje tržišta u regionu i predlog srpskog predsednika o uspostavljanju „malog Šengena“.

Na sastanku, u Oficirskom paviljonu Petrovaradinske tvrđave, najviše je bilo reči o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, uklanjanju barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga na teritoriji tri zemlje čije tržište ima 20 miliona ljudi.

Danas će, kako saznaje Tanjug, biti potpisana deklaracija o namerama.

Zaev i Rama juče su doputovali u Srbiju, sa sinoć su sa domaćnima, Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić prošetali novosadskim ulicama.

Tom prilikom Vučić je poručio da za naše tri zemlje, ali i za ostale, ovaj susret znači mnogo.

„Srećan sam što smo počeli da brinemo o sebi i što ne moramo da imamo tutora, da mozemo ovako, uz muziku u Novom Sadu, da se dogovaramo za bolju budućost za naše radnike, naše seljeke, pre svega za mlade ljude da ostaju u našim zemljama“, naveo je Vučić.

Vučić, Rama i Zaev su o sastanku već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine UN u Njujorku u septembru, a srpski predsednik je tada najavio da će u Novom Sadu biti konkretizovani planovi o povezivanju tržišta u regionu, odnosno o kreiranju svojevrsnog „malog Šengena“.

Namera je i da se ode korak napred u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Dosadašnja iskustva su, naime, pokazala da kamioni sa robom na granicim prelazima izmedu zemalja regiona čekaju duže od 20 sati.

Ekonomisti ocenjuju da bi uspostavljanjem „malog Šengena“ na Zapadnom Balkanu kompanije iz celog regiona dobile veće regionalno, zajednicko tržište sa gotovo 20 miliona potrošača.

Inicijativu su pozdravile regionalne komore svih zemalja Zapadnog Balkana, koje okupljaju više od 350.000 kompanija.

 

Rama: Sjajno što smo svi ovde

Albanski premijer Edi Rama izjavio je u Novom Sadu da je sjajno što lideri tri države rade na unapređenju svega o čemu su razgovarali tokom brojnih razlicitih ranijih susreta i sa evropskim prijateljima.

„Pre svega, sjajno je da smo svi ovde i samo pokušavamo da razmotrimo teme o kojima smo razgovarali i razgovarali i razgovarali u mnogim prilikama sa našim evropskim prijateljima“, rekao je Rama sinoć tokom šetnje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

Video snimak šetnje četvoro zvaničika objavljen je na zvaničnom instagram profilu srpskog predsednika.

 

Zaev: Ogroman kapacitet za unapređenje saradnje

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u Novom Sadu da je unapređenje saradnje triju država važno, jer, kako je kazao, građani to očekuju.

„Ovo zajedništvo koje danas prezentujemo ovde u Novom Sadu je što treba svi da uradimo jer predstavljamo naše gradane, i političare, biznismene, radnike“, rekao je Zaev sinoć tokom šetnje sa predsednikom i premijerkom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, i premijerom Albanije Edijem Ramom, čiji je snimak objavljen na zvaničnom instagram profilu srpskog predsednika.

„Mi moramo da unapredimo što više saradnju, jer postoji ogroman kapacitet ispred nas koji, nažalost, do sada nije iskorišćen“, kazao je Zaev.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Sumaglica

Trenutna temperatura 3°C

Sumaglica

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 3°C
Min: -3°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana