Trideset godina od stradanja Srba na Miljevačkom platou tanjug

Objavljeno: 21.06.2022. 13:20 Izmenjeno: 21.06.2022. 13:28

Iz Udruženja podsećaju da su 17 preživelih zarobljenika, nakon tortura u zloglasnim zatvorima „Kuline“ u Šibeniku, „Lora“ u Splitu i „Kerestinac“ u Zagrebu, razmenjeni u Nemetinu 14. avgusta 1992. godine.

foto tanjug

 

Parastosom postradalim Srbima na Miljevačkom platou kod Drniša, u Hrvatskoj, je u Crkvi svetog Marka u Beogradu obeleženo 30 godina od tog zločina hrvatske vojske u kojem je ubijeno 40 Srba.

Nakon parastosa, porodice žrtava i prisutni građani položili su venac i crvene ruže na spomenik poginulim Srbima u ratovima devedesetih, u Tašmajdanskom parku.

Organizator događaja je kao i svake godine Udruženje porodica nestalih i poginulih lica „Suza“.

Iz Udruženja su, ovom prilikom, podsetili da se 21. juna 1992. godine, na području Miljevačkog platoa dogodio monstruozan zločin nad srpskim pripadnicima teritorijalne odbrane, u prisustvu Unprofora.

U tom napadu hrvatske vojske ubijeno je 40 Srba, a nekoliko njih je ranjeno i zarobljeno.

Srpsko selo Nos Kalik srušeno je do temelja i spaljeno, jedan deo stanovništva je pobijen, a drugi interniran na ostrvo u šibenskom arhipelagu.

Tela poginulih su masakrirana, bačena u krašku jamu i zatrpana smećem.

Posmrtni ostaci su ekshumirani dva meseca kasnije, ali zbog teskog stanja u kom su se nalazili, njih dvanaestoro nije identifikovano.

Tela su još u zajedničkoj grobnici na Kninskom groblju. Porodice i posle 30 godina još čekaju na ekshumaciju i identifikaciju, kako bi ih dostojno sahranili u porodičnu grobnicu, sa imenom i prezimenom, navode iz Udruženja.

Ni međunarodna zajednica ni hrvatska država nisu posle pada Republike Srpske Krajine pokazali nikakav interes da se ti posmrtni ostaci ekshumiraju i pokušaju identifikovati savremenom DNK-a metodom.

Bez obzira na, kako je saopštilo Udruženje, postojanje obilja validnih dokaza, koji su dostavljeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama, koje se bave zaštitom ljudskih prava, za zločin na Miljevačkom platou niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana