Trepča – simbol opstanka Srba na Kosovu i Metohiji RTS, Tanjug

Objavljeno: 08.10.2016. 11:03 Izmenjeno: 09.10.2016. 09:17

Trepča je simbol borbe za opstanak 2.500 Srba koji rade u severnom delu kombinata Trepča, koji jedino i funkcioniše, dok je drugi – južni deo, kojim upravljaju Albanci, „u haosu“, izjavio predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun.

Drecun je, u izjavi za RTS, istakao elementarno pitanje kako Priština misli da realizuje usvojeni zakon, posebno na severu Kosova i Metohije, i to bez turbulencija i bez protivljenja srpskog naroda i srpskih predstavnika u samoupravi?

On je novi zakon nazvao „završetkom etničkog čišćenja Srba sa Kosova“ i istakao da srpska vlada intezivno radi na sprečavanju posledica sprovođenja ovog zakona.

„Srbija već preduzima snažne diplomatske aktivnosti ukazujući i zvaničnicima Evropske unije, CEFTA i mnogim drugim zvaničicima koliko Priština nema prava da svojata imovinu koja je u vlasništvu Republike Srbije“, istakao je Drecun.

On je dodao da zakon o Trepči može da „ugrozi stabilnost odnosa na KiM, može čak da zaustavi proces normalizacije odnosa i destabilizuje celokupnu situaciju“.

„Čitava priča se vodi oko toga ko ima dokaza da je vlasnik Trepče. Priština se ponaša kao da nema ni jedan dokaz, jer je država Srbija preko Fonda za razvoj, koji ima 55,14 posto akcija u akcionarskom društvu celokupnog kombinata od 1991. godine, dokazala svoj udeo“. objasnio je poslanik.

Kao jedan od jednako važnih problema, Drecun je pomenuo pitanja dugovanja.

„Trepča je gubitaš. Ona ima gubitak veći od 1,5 milijarde evra, od toga 280 miliona evra potražuju firme iz centralne Srbije. Novi zakon predviđa da sva potraživanja budu prebačena na budžet Kosova – što znači da neće nikada biti isplaćena“, rekao je on.

 

Dragović: Usvajanjem Zakona o Trepči diskriminisali nas

Predsednik Sindikata radnika Trepče Dušan Dragović izjavio je danas da je, usvajanjem Zakona o Trepči, Vlada Kosova pokazala da za nju srpska zajednica „ne postoji“ i da su Srbe na taj način diskriminisali i ponizili.

Dragović je na konferenciji za novinare u sedištu „Trepče-sever“ u Zvečanu rekao da je usvajanjem Zakona o Trepči poslata najgora moguća poruka da ne postoje radnici, menadžment Trepče, ali ni srpska zajednica na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da je zbog donošenja Zakona o Trepči potpuno teško predvideti buduće događaje i kako u ovoj situaciji zaštititi interese zaposlenih.

Bez obzira na sve menadžment će pokušati u saradni sa sindikatom radnika da nastavi sa redovnim proizvodnim aktivnostima i pronađe izlaz iz nametnute situacije pre svega uz pomoć ovlašćenih predstavnika Vlade Republike Srbije, lokalnim samoupravama, međunarodne zajednice i predstavnika Prištine.

Dragović je kazao da zvaničnicima u Prištini treba još jednom predočiti posledice njihgovog političkog delovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -4°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana