Janković: Treći talas najduži, ne i najopasniji Studio B

Objavljeno: 19.10.2020. 11:51 Izmenjeno: 20.10.2020. 10:09

Sada više nema nikakve dileme. Srbija se nalazi u trećem talasu korona virusa koji bi trebalo da bude najduži, ali ne i najopasniji po stanovništvo, kaže za Studio B imunolog Srđa Janković.

On objašnjava da će biti teži u smislu dužine trajanja, a kada je reč o visokoj stopi obolevanja, umiranja i komplikacija, to, naglašava Janković, zavisi od pridržavanja propisanih epidemioloških mera. Sada moramo biti jedinstveni u odgovornosti i solidarnosti, ističe naš sagovornik.

Preporuke Kriznog štaba, koje nisu obavezne ali veoma neophodne – da se zaštitne maske nose i na otvorenom i u zatvorenom prostoru apsolutno su opravdane, zbog velike altivnosti koronavirusa, kaže epidemiolog Srđa Janković.

Kako nam virus ne daje specijalne dozvole da ga izbegnemo i da će se stvari pogoršavati ukoliko ne budemo sprovodili preventivne mere, tako je jedna od obaveznih mera smanjen broj ljudi na proslavama, do 30, kaže naš sagovornik. Međutim, mnogi te mere se ne poštuju, pa se proslave i rad ugostiteljsih objekata produžava i do posle ponoći, ističe Janković i dodaje da je upravo zato uvođenje redara, koji će pratiti i kontrolisati ugostiteljske objekte neophodno.

Odluka Kriznog štaba da se Štark arena ponovo pretvori u kovid bolnicu, doneta je ranije, kada je pretila opasnost od povećanog broja zaraženih, sada imamo rizik i na nama je da ga maskimalno smanjimo, objašnjava za našu televiziju Srđa Janković.

Za sada nije razmatrana mogućnost uvođenja policijskog časa, niti skraćeno vreme ugostiteljskih objekata, međutim ukoliko bude bilo potrebe, to nije isključeno, kaže Janković. Svako ko se pridržava mera doprinosi da nam svima bude bolje, naglašava i još jednom apeluje na sve građane da poštuju mere i da budu odgovorni i prema sebi i prema drugima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 10°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana